Svet

Republikanci optužili Zelenskog da se meša u izbore i "vodi kampanju" za Harisovu

Grupa republikanskih poslanika u Predstavničkom domu pozvala je da se istraži "politički manevar" Zelenskog u Pensilvaniji
Republikanci optužili Zelenskog da se meša u izbore i "vodi kampanju" za Harisovuwww.globallookpress.com © Commonwealth Media Services/Penn

Republikanski zvaničnici optužili su Vladimira Zelenskog za mešanje u američke izbore i promovisanje predsedničkog kandidata Kamale Haris, nakon što je posetio fabriku oružja u Pensilvaniji.

Demokratski guverner Džoš Šapiro je tokom vikenda za Zelenskog organizovao obilazak fabrike municije "Skranton", gde su obojica potpisali artiljerijske granate kalibra 155mm koje će verovatno biti isporučene ukrajinskim trupama, što je zabeleženo i na fotografijama.

Republikanski zvaničnici osudili su ovaj potez kao i nedavni intervju Zelenskog za magazin "Njujorker", u kojem je kritikovao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i senatora iz Ohaja Džej Di Vensa, kandidate "crvenih" na predsedničkim izborima u novembru.

"Zelenski danas otvoreno vodi kampanju za demokrate u ključnoj državi Pensilvaniji, nekih 50 dana od naših predsedničkih izbora. Nestvarno", napisao je senator iz Misurija Erik Šmit na Iksu.

Pensilvanija je jedna od tzv. prelomnih država, odnosno onih čije stanovništvo ne naginje jasno ka demokratama, odnosno republikancima, i čija se podrška stoga često pokazuje kao ključna na izborima.

Poslanik Pensilvanije u Predstavničkom domu Džon Džojs rekao je u utorak za lokalnu radio-stanicu da je poseta bila "politički manevar", sudeći po "sumnjivom" vremenu.

Grupa od devet poslanika u Predstavničkom domu predvođena Lensom Gudenom iz Teksasa pozvala je na istragu o poseti Zelenskog.

Zelenski je doveden u Pensilvaniju vojnim avionom C-17 američkog ratnog vazduhoplovstva i obezbeđena mu je zaštita Tajne službe, a i jedno i drugo je plaćeno novcem američkih poreskih obveznika, naveli su poslanici "crvenih" u pismu generalnom inspektoru Pentagona Robertu Storču.

"Postoji briga da su ovi resursi korišćeni u svrhe koje nemaju veze s američkom nacionalnom bezbednošću ili bilateralnom diplomatijom, već da bi se podržala politički značajna poseta uoči velikih američkih izbora", navodi se u pismu koje je podeljeno s "Vašington egzaminerom".

Guden je u intervjuu za "Foks njuz" doveo u pitanje odluku Zelenskog o otuđenju republikanskih glasača.

"Zašto on (Zelenski) nije na kolenima i zahvaljuje Amerikancima, republikancima i demokratama, za žrtve koje su podneli za njegovu zemlju? I kako se usuđuje da dođe u našu zemlju i drži nam lekcije o bilo kakvim izborima, a još manje o predsedničkim", zapitao se Guden u programu "Ingramin ugao".

Demokratski kandidat i aktuelna potpredsednica Kamala Haris pokušala je da mobiliše veliku poljsko-američku biračku bazu u Pensilvaniji predstavljajući podršku Ukrajini pod administracijom Džozefa Bajden kao odbranu Poljske.

Zelenski je rekao da je otišao u SAD da prisustvuje Generalnoj skupštini UN u Njujorku i da se sastane sa predsednikom Džozefom Bajdenom kako bi mu predstavio "plan pobede".

image