Si-En-En: SAD privode kraju pripreme za slanje "patriota" Ukrajini

Vašington ozbiljno razmatra slanje sofisiticiranih protivazdušnih sistema "patriot" Ukrajini

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena privodi kraju pripreme za slanje protivvazdušnih sistema "patriot" Ukrajini, što bi moglo da bude objavljeno već ove nedelje, prenosi Si-En-En.

Plan Pentagona da pošalje ove sisteme i dalje čeka na odobrenje ministra odbrane SAD Lojda Ostina, pre nego što ga predsednik Bajden bude potpisao. Kako saznaje Si-En-En, tri američka zvaničnika su potvrdila da će ova isporuka dobiti odobrenje.

Ukrajina već neko vreme javno poziva zapadne zemlje, uključujući i SAD, da im pošalju sofisticirane protivvazdušne sisteme koji bi mogli da pomognu u presretanju i obaranju balističkih i krstarećih raketa.

Ukoliko SAD pošalju "patriot" sisteme, to će biti najnaprednije zapadno naoružanje poslato Kijevu od početka specijalne vojne operacije.

Za sada nije poznato koliko "patriot" sistema bi moglo biti poslato u Ukrajinu, ali tipična baterija uključuje radar koji detektuje mete, kompjutere, generatore za električnu energiju, kontrolnu stanicu do osam lansera, od kojih svaki drži četiri spremne rakete.

Nakon što pripreme budu okončane, očekuje se da će "patrioti" biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj, rekli su zvaničnici.

Ukrajina je ove sisteme tražila mesecima, ali su logistički izazovi njegove isporuke i upotrebe ogromni. Uprkos tim preprekama, "realnost onoga što se dešava na terenu" navela je administraciju da donese odluku, rekao je neimenovani visoki zvaničnik za Si-En-En.

Za razliku od manjih PVO sistema, za upravljanje "patriotima" neophodne su desetine vojnika, dok obuka za rukovanje ovim sistemima traje više meseci.

Sistem "patriot" smatra se jednim od najnaprednijih sistema dugog dometa za odbranu vazdušnog prostora od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila. Zbog svoje sposobnosti velikog dometa i velike visine, potencijalno može da obori ruske rakete i avione daleko od predviđenih ciljeva unutar Ukrajine, navodi Si-En-En.

Više od deset američkih saveznika, uključujući Nemačku, Japan, Izrael, Saudijsku Arabiju i Poljsku koristi ovaj sistem.

Prošlog meseca američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je za Si-En-En da su SAD "veoma fokusirane" na obezbeđivanje sistema protivvazdušne odbrane za Ukrajinu.