Svet

Uprkos američkim sankcijama RT i dalje popularan širom sveta

Korisnici koji govore španski su najbrojnija publika kanala van Rusije, navodi se u članku američkog magazina "Vajerd"
Uprkos američkim sankcijama RT i dalje popularan širom sveta© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Uprkos američkim sankcijama RT kanali su i dalje popularni širom sveta, piše američki magazin "Vajerd" (WIRED).

U Africi i Latinskoj Americi, RT sadržaji su posebno traženi. Korisnici koji govore španski su najbrojnija publika kanala van Rusije, navodi se u članku.

RT i Sputnjik su "postali sastavni deo svakodnevnog života" u zemljama u kojima emituju, piše "Vajrd".

"Ruski mediji naglašavaju antikolonijalne, antizapadne narative, što može biti posebno relevantno za publiku koja je snažno pogođena zapadnim imperijalizmom", ističe se u članku.

Blokiranje RT i Sputnjika na platformama "Meta" (zabranjeno u Ruskoj Federaciji) i TikTok neće naneti ozbiljnu štetu širenju njihovih informacija, dodaje se u magazinu.

TikTok je noćas blokirao nalog RT Balkan. Blokirani su i kanali RT na španskom, arapskom, kao i RT onlajn i RT njuzrum, kao i nalog "RIA Novosti". Prošle nedelje na TikToku su blokirani nalozi RT internešnal, kao i više od 30 stranica Sputnjika.

Kompanija TikTok nije dala nikakvo objašnjenje za ovaj potez.

Vašington je ranije ovog meseca najavio nove sankcije protiv nekoliko ruskih medija, uključujući RT, tvrdeći da oni pokušavaju da "potkopaju demokratiju u SAD i drugde u svetu", i da narušavaju globalnu podršku Ukrajini.

Američki tehnološki gigant "Meta", u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, nakon toga je zabranio nekoliko ruskih novinskih mreža, uključujući RT, tvrdeći da njihov rad predstavlja "strano mešanje".

Podsećamo, FBI je sproveo raciju u kojoj je učestvovalo 20 agenata u rezidenciji jednog zaposlenog RT-a u SAD, ispitujući ga o rukovodstvu i operacijama RT-a.

image