Zelenski protiv kinesko-brazilske mirovne inicijative

Svoje obraćanje, Zelenski je iskoristio da kritikuje Kinu i Brazil i njihove pokušaje da okončaju rat pregovorima

Miroljubive inicijative za rešavanje sukoba u Ukrajini ne dopadaju se Vladimiru Zelenskom koji je, obraćajući se Generalnoj skupštini UN, kritikovao Kinu i Brazil upravo zbog toga.

"Svaki alternativni pokušaji da se postigne mir su zapravo mere za prekid rata, a ne njegov kraj. I kada kinesko-brazilski dvojac pokuša da stvori hor glasova, sa nekim iz Evrope ili sa nekim iz Afrike, postavlja se pitanje šta je njihov stvarni interes", napomenuo je Zelenski, ne precizirajući koji je interes Ukrajinaca da beskonačno produžavaju i eskaliraju rat i odbacuju sve mirovne inicijative.

U maju su Kina i Brazil, inače, objavili zajednički memorandum "Opšti sporazumi između Kine i Brazila o političkom rešavanju ukrajinske krize". U memorandumu je navedeno da su pregovori jedina održiva opcija za rešavanje krize i da sve strane moraju da stvore uslove za nastavak direktnog dijaloga.

Kina i Brazil su takođe podržali održavanje međunarodne mirovne konferencije koju priznaju Rusija i Ukrajina u odgovarajućem trenutku, uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim predlozima. Prošlog februara kineske vlasti su objavile stav o rešavanju sukoba između Moskve i Kijeva, koji uključuje 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih bezbednosnih interesa svih zemalja i rešenje humanitarne krize u Ukrajini.

Zelenski je ranije na svom telegram kanalu izjavio da je takozvani "plan pobede" Ukrajine u potpunosti pripremljen, a navodio je i da plan takođe uključuje "moćan paket prisiljavanja Rusije diplomatskim putem da okonča rat". Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, komentarišući reči Zelenskog, istakao je da je Moskva svesna suštine kijevskog režima, nastavlja SVO i da će ostvariti sve svoje ciljeve.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je prekid vatre u Ukrajini nemoguć bez pristanka "druge strane" na uslove prihvatljive Rusiji. On je naglasio da Ruska Federacija ne može dozvoliti da neprijatelj iskoristi prekid vatre za poboljšanje položaja i vraćanje snage.

Nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na region Kurska, Putin je rekao da je nemoguće pregovarati sa onima koji napadaju civile, civilnu infrastrukturu ili ugrožavaju nuklearne energetske objekte.