"Špigl": Sabotažu "Severnog toka" odobrio Zalužni – operacija koštala 300.000 dolara

Grupu diverzanata vodio je i obučavao bivši oficir snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Roman Červinski, navodi nemački list

Operacija dizanja u vazduh gasovoda "Severni tok 1 i 2" koštala je oko 300.000 dolara, objavio je nemački list "Špigl", koji istražuje incident, a grupu diverzanata su navodno činili uglavnom civili.

U članku se navodi da je sabotaža finansirana iz privatnih izvora i da ju je odobrio tadašnji glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Međutim, dalje se navodi, Vladimir Zelenski navodno nije bio obavešten. Zauzvrat, SAD su pokušale da zaustave ukrajinsku operaciju, ali nisu uspele.

Grupu diverzanata vodio je i obučavao bivši oficir snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Roman Červinski.

Nemačka vlada potvrdila je izdavanje naloga za hapšenje u vezi sa eksplozijama na gasovodima "Severni tok 1 i 2 ", saopštio je zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebestrajt na brifingu u Berlinu.

Dodao je da je izdato nekoliko naloga za hapšenje.

"Raspisane su poternice. To je uobičajena stvar u ustavnoj državi. Nakon toga dolazi suđenje, a na kraju suđenja se donosi presuda", kazao je Hebestrajt.

On je istakao da je istraga u nadležnosti nemačkog glavnog tužilaštva.

Napadi na "Severni tok", podsetimo, odigrali su se u septembru 2022, iste godine kada je počela i Specijalna vojna operacija.

Do sada, mediji su prenosili različite verzije o tome ko je kriv, dok Moskva bez oklevanja ukazuje na Vašington, i tvrdi da je za napad kriva američka administracija. Slično misli i poznati novinar Simor Herš, koji kaže da je napad pripreman i pre početka SVO.