Predsednik Kipra: Spreman sam da nastavim pregovore o ujedinjenju

Hristodulides je rekao da je spreman da odmah sedne za pregovarački sto

Predsednik Kipra Nikos Hristodulides izjavio je da je spreman da odmah nastavi pregovore o ponovnom ujedinjenju etnički podeljenog ostrva, pozivajući regionalnog rivala – Tursku da se, takođe, uključi u takve pokušaje.

"Ne možemo da promenimo geografiju. To je prilika, a ne prokletstvo. Turska i Kipar će uvek ostati susedi", rekao je Hristodulides u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, preneo je Rojters.

On je istakao da veruje da može da bude otvoren novi put, put mira i saradnje.

"Posvećen sam i spreman sam da sednem za pregovarački sto danas. Ne sutra. Danas", rekao je Hristodulides.

Smešten na ivici Bliskog istoka, problem Kipra je sada u velikoj meri u senci eksplozivne situacije njegovih suseda. Ranije ove godine Kipar je postao most za isporuku preko potrebne humanitarne pomoć Gazi, a ponudio je i pomoć u evakuaciji civila iz regiona ako tenzije dalje eskaliraju.

"Iz prve ruke sam iskusio šta zemlje u regionu mogu da postignu kada se okupe iza zajedničke vizije", poručio je on.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je juče međunarodnu zajednicu "da prizna Tursku Republiku Severni Kipar".

"Suverena jednakost i jednak međunarodni status kiparskih turaka treba da budu potvrđeni, a izolacija bi trebalo da se završi", rekao je Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini UN i pozvao međunarodnu zajednicu da sa "Turskom Republikom Kipar uspostavi diplomatske, političke i ekonomske odnose".