Odbegli ukrajinski poslanik ne želi da napusti Britaniju: Zelenski hoće da me ubije zbog podrške UPC

Artjom Dmitruk tvrdi da mu je život u opasnosti zbog njegovog protivljenja napadima na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Ukrajinski poslanik koji je pobegao iz zemlje usprotivio se zahtevu za njegovo izručenje na sudu u Velikoj Britaniji. Artjom Dmitruk, koji je đakon Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), izjavio je da je morao da pobegne zbog svog javnog protivljenja gušenju najveće hrišćanske denominacije u zemlji.

Dmitruk, koji je napustio Ukrajinu u avgustu, rekao je da je na meti krivičnih prijava zbog kritikovanja zakona koji efektivno zabranjuje UPC – koja je istorijski bila deo Moskovske patrijaršije – zbog onoga što Kijev tvrdi da je njena navodna potčinjenost Rusiji.

"Trenutno se vodi politički progon protiv mene i moje porodice zbog mojih političkih stavova i moje podrške UPC", rekao je on za "Indipendent" uoči pojavljivanja pred sudom u Vestminsteru. Preliminarno ročište završeno je u njegovu korist. 

Ukrajinskom novinar Anatolij Šarij navodi da su Vladimir Zelenski i generalni tužilac Andrej Kostin lično kontaktirali britanske zvaničnike da ih zamole da ubrzaju slučaj.

Dmitruk tvrdi da mu je život bio u opasnosti u Ukrajini. Ranije je tvrdio da je neko planirao da mu otme porodicu.

Govoreći za "Independent, on je rekao da je ilegalno u Moldaviju i proveo neko vreme u Italiji pre nego što je stigao u Veliku Britaniju. Britanska vlada mu pruža sigurnost, dodao je on.

Prošle nedelje ukrajinska novinarka Dijana Pančenko objavila je izveštaj o pretnjama radikalnih nacionalista protiv Dmitruka, u kojima je navela da "nagradu" za njegovu glavu daje kijevska vlada.

Ona je tvrdila da je bivši poslanik Andrej Lozovoj, koji je javno ponudio 250.000 dolara za "pepeljaru sa ostacima" Dmitruka, tražio od jednog njegovog bivšeg pomoćnika informacije koje bi mogle da se iskoriste za javno poniženje Dmitruka.

Dmitruk tvrdi da se zavera protiv njega može pratiti do vrha ukrajinske vlade i do Vladimira Zelenskog lično.