Nek je kuso, samo da je brzo? "Boingovi" radnici pod pritiskom da biraju rokove umesto kvaliteta

Zvaničnici sumnjaju u posvećenost avio-kompanije unapređenju bezbednosti

Interna anketa sprovedena u kompaniji "Boing" otkrila je da mnogi fabrički radnici i dalje osećaju pritisak da daju prednost brzini u odnosu na kvalitet, mesecima nakon što je deo trupa aviona u vazduhu otpao i izazvao krizu poverenja u proizvođača aviona.

Prema istraživanju sprovedenom na oko 2.100 radnika "Boinga" u maju – četiri meseca nakon što je deo trupa odleteo sa aviona "737 maks" ubrzo nakon poletanja – manje od polovine proizvodnog osoblja izjavilo je da rokovi nisu doveli do smanjenja standarda njihovog tima.

Otkriće pokazuje da su radnici nastavili da osećaju pritisak da otaljaju posao čak i nakon što je "Boing" pokrenuo kampanju "revidiranja svoje bezbednosne kulture", objašnjava "Blumberg".

U tom trenutku, "Boing" je finalizirao korektivni akcioni plan za američku Federalnu upravu vazduhoplovstva (FAA) i pohvalio se da su otklonili nedostatke na svojim proizvodnim linijama, koje je regulator ranije otkrio.

"Nove informacije postavljaju pitanja o efikasnosti FAA nadzora nad kompanijom", navodi se u dopisu dostavljenom Stalnom podkomitetu Senata za istrage koji istražuje rad kompanije.

U saopštenju, "Boing" je naveo da su "preduzeli važne korake kako bi negovali bezbednosnu kulturu koja osnažuje i podstiče sve zaposlene da javno kažu šta misle."

"Pod nadzorom FAA, nastavljamo da sprovodimo naš sveobuhvatni plan za jačanje 'Boingovog' upravljanja bezbednošću, obezbeđenja kvaliteta i bezbednosne kulture", navodi se u saopštenju kompanije.