U svetu se pojavila nova droga, može da bude jača od fentanila

Nitazeni, sintetički opioidi, mogli bi da izazovu noviju krizu sa drogama

Nova klasa potencijalno smrtonosnih sintetičkih opijata iznenada se pojavila širom sveta, uključujući i SAD, zbog čega naučnici žure da shvate kako da ih otkriju.

Tokom prošlog meseca, nitazeni su bili uzrok četiri smrtna slučaja od predoziranja u Mančesteru; otkriveni su u preko 2.500 falsifikovanih pilula oksikodona u Kanadi; a prvi put su pronađeni u Holandiji. Američka uprava za borbu protiv droga upozorila je na njihovo pojavljivanje u Vašingtonu.

Nitazeni su klasa sintetičkih opioida koji su prvi put razvijeni 1950-ih, ali nikada nisu odobreni za izlazak na tržište.

Nitazeni su prvi put otkriveni u SAD 2019. i čini se da su se brzo razmnožili u poslednjih godinu dana.

Kristof Stouv, profesor koji radi u laboratoriji za toksikologiju na Univerzitetu u Gentu u Belgiji, kaže da su se sve kockice složile da nitazeni izazovu novu krizu sa lekovima.

Talibani su nedavno zabranili proizvodnju maka u Avganistanu, što je dovelo do nestašice heroina u Evropi, gde je ova droga i dalje popularnija od fentanila. Za trgovce narkoticima, nitazeni bi mogli biti lak način da popune tu prazninu budući da su jeftini za proizvodnju sa legalno dostupnim sastojcima.

Neki nitazeni su takođe mnogo jači od fentanila, koji je već otprilike 100 puta jači od morfijuma. Stouv je za "Gardijan" rekao da je najjači poznati nitazen, etonitazen, "otprilike 40 puta aktivniji od fentanila".