Sijarto i Lavrov: Neophodni uzajamno korisni odnosi s Rusijom

Isporuka zapadnog oružja Kijevu nije ni malo približila kraju ukrajinski sukob, već je samo dovela do značajnog povećanja njegovog obima, rekao je šef mađarske diplomatije

Zemlje moraju da shvate potrebu za izgradnjom uzajamno poštovanih i korisnih odnosa sa Rusijom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

"Uvek je dobro razgovarati, jer je u interesu moje zemlje da nastavimo iskrenu komunikaciju sa Ruskom Federacijom. Sa ruskim ministrom spoljnih poslova sarađujem već 10 godina i ne mogu da kažem nijednu lošu reč o našim odnosima, jer su uvek bili zasnovani na međusobnom poštovanju", kazao je Sijarto novinarima.

On je dodao da je cilj Moskve i Budimpešte jačanje odnosa u svim oblastima koje ne utiču na sankcije.

On je dodao da isporuka zapadnog oružja Kijevu nije ni malo približila kraju ukrajinski sukob, već da je samo dovela do značajnog povećanja njegovog obima.

"Očigledno je da sve te isporuke nisu imale nikakvog smisla i nisu pomogle da se promeni situacija na frontu, a takođe nas nisu ni približile miru, već su samo dovele do povećanje broja žrtava i produženje tok sukoba", dodao je Sijarto. 

Prema njegovim rečima, kurs koji su zapadne zemlje izabrale da nanesu strateški poraz Rusiji "definitivno uključuje ozbiljne rizike od eskalacije".