SAD nisu impresionirane planom pobede Zelenskog: Prepakovani zahtev za još oružja

Visoki američki i evropski zvaničnici upoznati sa širim okvirima plana kažu da on ne nudi jasan put do pobede Ukrajine, posebno pošto ruske snage sporo, ali stabilno napreduju na bojnom polju, navodi "Volstrit džornal"

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena zabrinuta je što planu Vladimira Zelenskog za pobedu u sukobu protiv Rusije nedostaje sveobuhvatna strategija i što je nešto više od prepakovanog zahteva za više oružja i ukidanja ograničenja na korišćenje raketa dugog dometa, piše "Volstrit džornal" pozivajući se na izjave neimenovanih američkih zvaničnika.

Zelenski je mesecima najavljivao plan kao okvir za poraz Rusije i trebalo bi da obavesti predsednika Bajdena o detaljima u četvrtak tokom sastanka u Beloj kući, što će biti prvi put da će administracija američkog predsednika moći da ga čuje u celini.

Ali visoki američki i evropski zvaničnici upoznati sa širim okvirima plana kažu da on ne nudi jasan put do pobede Ukrajine, posebno pošto ruske snage sporo, ali stabilno napreduju na bojnom polju, navodi američki list.

"Nisam impresioniran, tu nema mnogo novog", rekao je jedan od visokih zvaničnika.

Centralni deo plana Zelenskog zahteva od SAD da Ukrajini daju zeleno svetlo da koristi oružje kako Kijev smatra prikladnim, rekao je finski predsednik Aleksandar Stub u intervjuu za "Volstrit džornal". Bez tog ovlašćenja, rekao je on, ukrajinski predlozi bi na kraju bili "manje relevantni" jer bi se Kijev mučio da odgovori na nastavak ruskih napada.

Bajden je mesecima odbijao da udovolji zahtevu Ukrajine da ukine ograničenja na korišćenje raketa dugog dometa koje su obezbedile SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, što bi omogućilo njenim snagama da gađaju vojne ciljeve duboko u Rusiji. Zvaničnici američke administracije smatraju da bi takva upotreba oružja mogla da podstakne ruskog predsednika Vladimira Putina da eskalira sukob, piše "Volstrit džornal".

Treba dodati da bi konflikt, ustvari, eskalirao Zapad kojem je ruski predsednik jasno i javno stavio do znanja ono što su i oni sami znali, ali možda nije znala njihova javnost: da upotreba raketa dugog dometa u ove svrhe znači direktni sukob Rusije i NATO-a jer Kijev može da ih koristi samo uz pomoć zapadnih posada. 

Uprkos svemu tome, američki list podseća da i pojedini evropski lideri traže da se Kijevu dozvoli da (zajedno sa NATO vojnicima) gađa duboko u teritoriju Rusije raketama dugog dometa, poput premijerke Danske Mete Frederiksen ili poljskog ministra inostranih poslova Radoslava Sikorskog.

Američki list dodaje još i da je nemački kancelar Olaf Šolc stao na stranu Bajdenovog oklevanja da dozvoli slobodnu upotrebu raketa dugog dometa.

U svom govoru u UN u sredu, Zelenski je upozorio na predstojeće pretnje Rusije energetskoj infrastrukturi i nuklearnim elektranama njegove zemlje, ali nije govorio ni o kakvim detaljima mirovnog plana niti je uputio zahteve u vezi sa oružjem.

Iza kulisa, Zelenski je iznosio maksimalistički predlog u nadi da će SAD i njeni saveznici dati Kijevu sve što želi, rekli su američki i evropski zvaničnici.

Ali trenutno stanje ukrajinskog plana obeshrabrilo je Bajdenove najviše saradnike, rekli su američki zvaničnici, koji su poslednjih nedelja otputovali u Kijev i bili obavešteni o elementima plana.

Ukrajinski plan u velikoj meri pokriva potrebe Ukrajine na bojnom polju, političke promene unutar zemlje i ekonomiju, rekao je u utorak visoki zvaničnik Stejt departmenta. Ali američki i evropski zvaničnici rekli su da je najrazvijeniji deo plana prva faza — zahtevi koji se odnose na oružje — dok ostali ključni elementi imaju manje detalja.

Andrej Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika, nazvao je plan "veoma konkretnim i jasnim", ali je otišao samo toliko daleko da je rekao da sadrži vojne i diplomatske delove i izglede za dalje ekonomske koristi.

Zabrinutost oko plana Zelenskog i debata o tome da li da se dozvoli upotreba raketa zapadne proizvodnje za udare unutar Rusije, dolazi u trenutku kada se rat okreće u Putinovu korist, piše američki list. Rusija se približava ključnom logističkom čvorištu Pokrovsk na istoku Ukrajine i napreduje u drugim obližnjim gradovima kao što je Ugljedar, rudarski centar koji je skoro okružen ruskim snagama, kao i Toreck.

Ukrajinske snage su u avgustu izvršile upad na rusku oblast Kursk, za šta je Zelenski rekao da je deo njegovog plana da poveća pritisak Ukrajine na Rusiju. Rusija je pokrenula ograničene kontranapade koji su stisnuli ukrajinske trupe koje su zauzele desetine gradova i sela u Kursku, ali nije mogla da ih u potpunosti istisne, navodi se u tekstu.

Barem javno, visoki američki zvaničnici i dalje insistiraju da Ukrajina može da pobedi Rusiju, iako više ne govore o tome da će Kijev da povrati "svu svoju izgubljenu teritoriju".