Svet

Pentagon želi da se Kijevu pošalje municija sa belim fosforom, Bela kuća odbija

Pentagon je preporučio da se municija sa belim fosforom obezbedi Ukrajini kao deo nekoliko paketa pomoći
Pentagon želi da se Kijevu pošalje municija sa belim fosforom, Bela kuća odbija© Tanjug/AP Photo/Ted Shaffrey

Visoki zvaničnici Pentagona preporučili su da SAD obezbede Ukrajini municiju sa belim fosforom za upotrebu na frontu, ali je Bela kuća nekoliko puta odbacila tu ideju, piše En-Bi-Si njuz, pozivajući se na trojicu američkih zvaničnika.

Beli fosfor je zapaljiva supstanca koja momentalno bukne pri izloženosti kiseoniku. Gori na veoma visokoj temperaturi i teško se gasi. Supstanca se lepi za sve površine – posebno odeću ili kožu – i može da izazove smrtonosne opekotine. Hemikalije u gasovitom stanju, koje često mirišu na beli luk, takođe mogu da naškode plućima i očima.

Tokom sukoba 20. veka, uključujući Drugi svetski rat i Vijetnam, SAD su koristile beli fosfor protiv neprijateljskih trupa. SAD sada koriste beli fosfor u artiljerijskim granatama za proizvodnju belog dima, prikrivanje kretanja trupa i za osvetljavanja bojnog polja.

Preporuka Pentagona je bila da se Ukrajini daju artiljerijske granate sa belim fosforom za proizvodnju dima, a ne za upotrebu protiv neprijateljskih trupa.

Municija sa belim fosforom nije nelegalna, a beli fosfor nije klasifikovan kao hemijsko oružje prema Konvenciji o hemijskom oružju. Ali, međunarodno pravo zahteva od vojske koja ga koristi da pravi razliku između vojnih lokacija i područja u kojima mogu biti koncentrisani civili.

Pentagon je preporučio da se municija sa belim fosforom obezbedi Ukrajini kao deo nekoliko paketa pomoći, uključujući i nedavni. Ako se na kraju odobri, u deklaraciji neće pisati da je reč o ovoj hemikaliji, rekli su zvaničnici, kao što je to učinjeno sa prethodnim oružjem i municijom koje su SAD poslale Ukrajini, koje nisu javno objavljene.

Pentagon i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nisu odgovorili na zahteve za komentar.

En-Bi-Si njuz navodi i da je dokumentovana upotreba te hemikalije od strane izraelske vojske u prepunom Pojasu Gaze tokom izraelskog rata sa Hamasom. Dodaje se da je upotreba artiljerijskih granata u civilnim područjima kršenje međunarodnog prava. 

Kako ubija "bela smrt"

Fosforna municija je zapaljiva municija i zabranjena je dodatnim protokolima Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata iz 1949. i Konvencije UN o određenim konvencionalnim oružjima iz 1980. godine.

Prema izveštaju HRV, beli fosfor se koristi kao dimna zavesa ili oružje. Takvi projektili mogu naneti štetu civilima zbog teških opekotina koje izaziva supstanca, kao i da izazovu "druge mnogobrojne trajne efekte".

Beli fosfor je dobio nadimak "bela smrt" zbog svojih termičkih svojstava. Nakon ispaljivanja municija sa belim fosforom spaljuje sve živo na velikoj površini. Deo samozapaljivih materija koje sagorevaju kada reaguju sa kiseonikom dostižu temperaturu od 900 do 1200 stepeni.

Beli fosfor može da se doda u avionske rakete, artiljerijsku i minobacačku municiju, pa čak i u obične ručne granate. Tokom primene municija sa fosforom najčešće eksplodira na određenoj visini kako bi pokrila što veću površinu. Bojeve glave se takođe mogu dopuniti mešavinama raznih zapaljivih supstanci poput uglja ili smole zbog većeg zapaljivog efekta i veće štete. 

image