Svet

Tramp kritikovao Zelenskog zbog odbijanja da sklopi dogovor o okončanju sukoba: Ukrajina je gotova

Nije postojao dogovor koji je mogao da se sklopi, a koji ne bi bio bolji od situacije koju imate sada, imate zemlju koja je uništena, rekao je Tramp na predizbornom skupu u Šarlotu
Tramp kritikovao Zelenskog zbog odbijanja da sklopi dogovor o okončanju sukoba: Ukrajina je gotova© Tanjug/Office of the Ukrainian Presidency via AP

Bivši američki predsednik i kandidat republikanaca za predstojeće predsedničke izbore u SAD Donald Tramp kritikovao je Vladimira Zelenskog da odbija da sklopi sporazum o okončanju sukoba sa Rusijom, ali i da iznosi klevete na njegov račun, piše "Fajnenšel tajms".

Govoreći na predizbornom skupu u Šarlotu, Severna Karolina, u sredu, Tramp je pokrenuo jedan od svojih najoštrijih napada na Zelenskog koji će se danas sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris, Trampovim demokratskim rivalom za mesto prvog čoveka u Beloj kući.

"Nastavljamo da dajemo milijarde dolara čoveku koji odbija da sklopi dogovor: Zelenskom. Nije postojao dogovor koji je mogao da sklopi, a koji ne bi bio bolji od situacije koju imate sada. Imate zemlju koja je uništena", rekao je Tramp prisutnima. 

On je poslednjih meseci više puta ponavljao da će, ako bude izabran za drugi mandat, odmah tražiti nagodbu između Moskve i Kijeva, ali je tu poruku pojačao u kampanji poslednjih dana.

"Zaglavljeni smo u tom ratu, osim ako ja ne postanem predsednik. Ja ću raditi na tome, pregovaraću, izaći ćemo iz toga. Moramo da izađemo", istakao je Tramp. 

Osvrnuo se i na komentar Zelenskog na početku njegove posete SAD u kojoj je doveo u pitanje sposobnost bivšeg predsednika SAD da brzo postigne sporazum.

"Predsednik Ukrajine je u našoj zemlji i malo gadno vređa vašeg omiljenog predsednika", naveo je Tramp.

Osim Trampovih kritika Zelenskom zbog odbijanja da sklopi mirovni sporazum sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, republikance je uznemirila njegova poseta fabrici municije u Pensilvaniji početkom ove nedelje.

Predsednik Predstavničkog doma iz redova republikanaca Majk Džonson pozvao je na opoziv ukrajinske ambasadorke u Americi Oksane Markarove.

"Poseta je očigledno bila stranačka kampanja osmišljena da pomogne demokratama i očigledno je mešanje u izbore. Ovaj kratkovidi i namerno politički potez doveo je do toga da republikanci izgube poverenje u sposobnost ambasadorke Markarove da pošteno i efikasno služi kao diplomata u ovoj zemlji", napisao je Džonson u pismu Zelenskom.

Zelenski je u posetu fabrici oružja u Skrantonu, rodnom gradu Džozefa Bajdena, došao sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom, koji je vodio kampanju za demokratskog predsedničkog kandidata i potpredsednicu Kamalu Haris i još dvoje demokrata, podseća ruska "Gazeta".

Džonson je naveo u svojoj objavi da se radi o politički neopredeljenoj državi (sving stejt), kao i da nijedan republikanac bio pozvan zbog čega to smatra očiglednom stranačkom kampanjom. Budući da je za organizaciju posete Zelenskog SAD bila odgovorna ukrajinska ambasadorka on je zatražio njenu smenu.  

Džonson ne namerava da se sastane sa Zelenskim tokom njegove posete SAD, kao ni Tramp, a u pismu je naveo da je "naš odnos nepotrebno testiran i bespotrebno okaljan".

Nadzorni odbor Predstavničkog doma pod vođstvom republikanaca već je najavio da će istražiti da li je putovanje Zelenskog bilo pokušaj da se iskoristi strani lider u korist Harisove kampanje, piše ruska "Gazeta".

Ukrajinska ambasada nije odmah odgovorila na zahtev FT-a za komentar o poseti.

Bajden je u sredu izjavio da će SAD najaviti korake za ubrzavanje vojne pomoći Ukrajini, ali nije naveo više detalja. U planu Zelenskog, s druge strane, poziva se Vašington da pruži obavezujuće bezbednosne garancije slične članstvu u NATO-u, dozvoli Kijevu da udari duboko unutar teritorije Rusije i pruži veću i bržu vojnu pomoć.

Diplomate upoznate sa planom kažu da je to ono što Kijev misli da bi mu bilo potrebno da bi mogao da proglasi pobedu u svojoj borbi protiv Rusije i stvori uslove za buduće pregovore sa Moskvom, piše "Fajnenšel tajms".

Ali uprkos intenzivnom lobiranju Velike Britanije i mnogih zapadnih saveznika Ukrajine, SAD su nastavile da se opiru molbama Kijeva da mu dozvole da koristi zapadno oružje za udare dublje u Rusiju.

Tokom kampanje, Haris je napala Trampa zbog njegove spremnosti da napusti Ukrajinu u korist Putina, kako je navela.

Tramp je u sredu kritikovao Bajdena i Haris što su ostavili SAD "zaglavljene" u sukobu kroz odluke administracije.

"Ukrajina je gotova. To više nije Ukrajina. Nikada ne možete zameniti te gradove i mesta, i nikada ne možete zameniti mrtve ljude, toliko mrtvih. Svaki dogovor, čak i najgori, bio bi bolji od onoga što imamo trenutno", naveo je Tramp.

image