Svet

Durov otkrio podatke o godišnjoj zaradi: Koliko zarađuje osnivač Telegrama?

Dok ovaj preduzetnik očigledno ne plaća sebi gotovo ništa, Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara, što ga čini 122. najbogatijom osobom na svetu
Durov otkrio podatke o godišnjoj zaradi: Koliko zarađuje osnivač Telegrama?© Tanjug/AP/Tatan Syuflana

Osnivač i izvršni direktor Telegrama Pavel Durov rekao je francuskim istražiteljima da zarađuje samo jedan emiratski dirham, ili 0,27 dolara, godišnje, preneo je "Mond", dodajući da je ta informacija zbunila one koji su ga ispitivali.

Dok tehnološki preduzetnik očigledno ne plaća sebi gotovo ništa, "Forbs" procenjuje njegovo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara, što ga čini 122. najbogatijom osobom na svetu.

Prema "Blumbergovoj" listi milijardera, koja Durova stavlja na 306. mesto, njegov lični kapital iznosi 9,07 milijardi dolara.

Iako je milijarder, Durov ima prilično asketske navike, preneo je "Mond", napominjući da on objavama na društvenim mrežama promoviše život bez kafe, alkohola, mesa, mlečnih proizvoda, kao i korišćenje ledenih kupki i meditiranja.

Podatak o njegovoj godišnjoj zaradi je navodno dat kao odgovor na pitanje o njegovim prihodima dok je bio u policijskom pritvoru u Parizu krajem prošlog meseca.

Durov je 2017. preselio sedište Telegrama u Dubai. U intervjuu za "Blumberg" u to vreme, ruski preduzetnik, koji je kasnije postao državljanin UAE, Francuske i Sent Kitsa i Nevisa, rekao je da iza njegove odluke da se preseli na Bliski istok stoji oslobađanje od poreza.

U retkom intervjuu za "Fajnenšel tajms" prošlog marta, Durov, koji je jedini vlasnik popularnog servisa za razmenu poruka i društvenih medija Telegram, rekao je da su potencijalni investitori kompaniju sa sedištem u Dubaiju procenili na više od 30 milijardi dolara. On je odbio prodaju platforme, ali je sugerisao da istražuje mogućnost buduće inicijalne javne ponude.

Podsetimo, Durov je u avgustu priveden u Francuskoj i optužen za više krivičnih dela, od odbijanja saradnje sa vlastima, do upravljanja internet platformom koju navodno koriste kriminalci. Milijarder je kasnije pušten uz kauciju od 5 miliona evra (5,55 miliona dolara). On je stavljen pod sudski nadzor i zabranjeno mu je da napušta Francusku.

image