Bajden najavio vojnu pomoć Ukrajini od osam milijardi dolara

Podrška Ukrajini je glavni prioritet SAD, poručio je Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini kako bi pomogao Kijevu da "pobedi u ovom ratu".

Kako prenosi Rojters, pomoć uključuje prvu pošiljku precizno vođene "jedreće" bombe pod nazivom JSV (Joint Standoff Weapon), sa dometom do 130 kilometara koja će omogućiti Ukrajincima da sa "bezbednije udaljenosti" gađaju ruske snage.

Bomba, koja može da pogodi mete sa velikom preciznošću, ispušta se iz borbenih aviona. Rojters navodi, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da Bajden neće objaviti da će Vašington dozvoliti Ukrajini da koristi američke rakete za gađanje ciljeva dublje u Rusiji.

Podrška Ukrajini je glavni prioritet SAD, poručio je Bajden. "Zato danas najavljujem još bezbednosne pomoći Ukrajini i niz dodatnih akcija da pomognem Ukrajini da pobedi u ovom ratu", dodao je Bajden, koji napušta funkciju u januaru.

Najveći deo nove pomoći, 5,5 milijardi dolara, biće dodeljen pre ponedeljka, kada je kraj američke fiskalne godine.

Još 2,4 milijarde dolara je u okviru Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine, koja dozvoljava administraciji da kupuje oružje za Ukrajinu od kompanija, umesto da ga izvlači iz američkih zaliha.

To će Ukrajini obezbediti dodatnu protivvazdušnu odbranu, bespilotne vazdušne sisteme i municiju vazduh-zemlja, kao i ojačati ukrajinsku odbrambenu industrijsku bazu i podržati njene potrebe za održavanjem i održavanjem, rekao je Bajden.

Prema njegovom planu, Ministarstvo odbrane će obnoviti i obezbediti Ukrajini dodatnu bateriju protivvazdušne odbrane "patriot" i više raketa "patriot".

Bajden je naredio Pentagonu da proširi obuku za ukrajinske pilote F-16, uključujući podršku za obuku dodatnih 18 pilota sledeće godine.