Svet

Da li će Mišel Barnije trajati duže od Liz Tras i zelene salate?

Francuska ima novu vladu, ali ona možda neće dugo trajati
Da li će Mišel Barnije trajati duže od Liz Tras i zelene salate?Getty © Anna Mardo

Novi francuski premijer Mišel Barnije možda neće "nadživeti" Liz Tras, šampionku bregzita i bivšu britansku premijerku čiji je 49-dnevni mandat bio toliko kratak da ga je nadživela glavica salate.

Barnijeova nova vlada, predstavljena proteklog vikenda, počela je da radi ove nedelje bez garancija koliko će dugo opstati s obzirom na tešku situaciju u rascepanom zakonodavnom telu Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron održao je početkom sedmice prvi sastanak kabineta i novoimenovanim ministrima obećao da će im "pomoći da uspeju".

Svega nekoliko sati kasnije, predsednik se, navodno, požalio bliskim saradnicima da kabinet - mešavina centrista, figura desnog centra i upornih konzervativaca - "nije (njegova) vlada" i da "nije stigao čak ni da imenuje ministre iz svog tabora".

Makron je dao Barnijeu nemoguć zadatak da stvori vladu "nacionalnog jedinstva" koja bi odražavala rascepkanu francusku politiku i očuvala predsednikova dostignuća u oblasti biznisa, naročito ona nepopularna kao što je podizanje starosne granice za odlazak u penziju, piše "Politiko".

Barnije sada to mora da uradi bez desnice – čije bi prisustvo u vladi naišlo na gnev mnogih poslanika – i levice, koja se oseća izdanim zbog Makronove odluke da konzervativnog Barnijea imenuje za premijera.

"Moraćemo da pravimo kompromise", rekao je Barnije ove nedelje u intervjuu za "Frans 2". "Sa kulturom kompromisa uspeo sam da pregovaram o jedinstvu zemalja članica tokom pregovora o bregzitu. Moramo da naučimo ovu kulturu kompromisa... da služimo ljudima", rekao je on.

Premijerova margina za grešku je opasno uska. Vlada mora u roku od nekoliko dana da usvoji smanjeni budžet za 2025. godinu, koji će donekle pomoći u rešavanju rastućih fiskalnih problema Francuske.

A tu je i "slon u prostoriji" u vidu krajnje desnice. Pošto nema većinu u parlamentu, vlada zavisi od prećutnog odobrenja grupa koje pripadaju Makronovoj najvećoj rivalki Marin le Pen da ostane u životu.

Prvi izazov sa kojim se Barnije suočava jeste preživljavanje izglasavanja nepoverenja u parlamentu. Levičarska koalicija Novi narodni front, koja je osvojila najviše poslaničkih mesta na prevremenim izborima ovog leta, već je upozorila da će tražiti glasanje o poverenju nakon Barnijeovog govora o određivanju politike koji se očekuje sledeće nedelje. Za usvajanje ove mere potrebno je 289 glasova.

Barnijeova vlada teoretski ima koristi od podrške preko 200 poslanika iz centrističkog i konzervativnog bloka - ironično, jedine dve velike snage u parlamentu koje su izgubile mesta na izborima. To ih je dovelo u neprijatnu poziciju da moraju da se nadaju da se desničarsko Nacionalno okupljanje sa 126 poslanika neće pridružiti levici u rušenju vlade.

Le Pen, vođa Nacionalnog okupljanja, upozorila je u nedelju da je nova vlada samo "prelazna" i da je "posledica blata stvorenog neprirodnim savezima tokom parlamentarnih izbora".

Poslanici krajnje desnice upozorili su da će pažljivo proučiti vladin budžet i srušiti vladu ako pokuša da uvede bilo kakva nova povećanja poreza, za šta je Barnije navodno rekao da je otvoren.

Čak i Barnije, za čiji način razmišljanja se kaže da je "smiren, odlučan, borben", prema rečima pomoćnika, zna da su mu dani odbrojani.

"Moj mandat je slab, ali daćemo sve od sebe", rekao je Barnije nakon što je predstavljena njegova nova vlada.

image