Svet

SAD uslovljavaju EU da produži period za obnavljanje antirsukih sankcija sa šest na 36 meseci

Vašington će učestvovati u zajmu za Kijev, koji će se finansirati iz zamrznute ruske imovine, sa prvobitno dogovorenom sumom pod uslovom da Evropska unija izmeni zakone o ponovnom usvajanju antiruskih sankcija
SAD uslovljavaju EU da produži period za obnavljanje antirsukih sankcija sa šest na 36 meseciGetty © Dmytro Varavin

SAD su poručile Evropskoj uniji da će dodati 20 milijardi dolara zajmu koji Grupa sedam (G7) planira da dodeli Ukrajini, a koji će se finansirati zamrznutom ruskom imovinom, ukoliko EU promeni promeni svoja pravila o produživanju antiruskih sankcija, javlja "Blumberg".

Promene koje Vašington zahteva podrazumevaju produžavanje perioda nakon kojeg članice EU ponovo moraju da glasaju o usvajanju sankcija. Taj period trenutno iznosi šest meseci, a produžetak zahteva jednoglasni pristanak svih članica. 

SAD će i dalje učestvovati u zajmu za Kijev ukoliko EU ne izmeni važeća pravila, ali će priložiti manju sumu novca, kažu izvori za "Blumberg".

Prvobitni plan je bio da i SAD i EU učestvuju sa po 20 milijardi evra, dodaje američka agencija.

"Euraktiv" je prethodno izjavio da se s finalizacijom plana o zajmu za Kijev odugovlačilo zato što je Vašington tražio dugotrajnije garancije da će antiruske sankcije ostati na snazi, budući da će se kredit isplaćivati od profita koji je ostvaren investiranjem zamrznute ruske imovine. 

Diplomatski izvori koje su tom prilikom citirali mediji tvrdili su da bi Mađarska, koja trenutno predsedava EU, mogla u nekom trenutku da stavi veto na produženje sankcija i time kompromituje otplaćivanje duga. 

EU je trenutno u procesu izmene pravila o sankcijama, sa ciljem da se one obnavljaju tek na svakih 36 meseci, prema zahtevu SAD, piše "Blumberg".

Američka agencija napominje da je Mađarska predložila da se sa izmenama pravila sačeka do američkih izbora 5. novembra.

U slučaju da se SAD ne pridruže inicijativi, EU predlaže da se udeo bloka u kreditu za Kijev poveća na 35 milijardi evra, odnosno 39 milijardi dolara. Tom predlogu su se usprotivili Nemačka, Francuska i Italija, navode izvori za "Blumberg". 

Izvori dodaju da je Evropska komisija državama članicama poručila da bi SAD mogle da se pridruže inicijativi i nakon izbora, ali je dodala da bi blok do kraja oktobra trebalo da završi s izmenama zakona, za koje je takođe potrebno odobrenje Evropskog parlamenta.

Kada novi mehanizam bude uspostavljen, EU će prekinuti svoj sadašnji proces korišćenja sredstava od zamrznute ruske imovine za finansiranje vojne pomoći Ukrajini.

Novi zajam će biti isplaćen Kijevu u više tranši od početka naredne godine. Pored tih isplata, EU namerava da nastavi sa drugim paketima pomoći Kijevu, uključujući i paket grantova i zajmova ukupne vrednosti od 50 milijardi evra, a koji je predviđen za period između 2024. i 2027. godine.

Moskva je osudila zamrzavanje imovine kao "krađu" i više puta upozoravala da bi korišćenje ruskih sredstava bilo nezakonito, da bi moglo da stvori opasan presedan i time uništi kredibilitet zapadnog finansijskog sistema.

image