Svet

Izraelska vojska: Ubili smo glavnog Hezbolahovog operatera dronova u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je vazdušni napad na južni Bejrut bio usmeren na Abua Saleha
Izraelska vojska: Ubili smo glavnog Hezbolahovog operatera dronova u LibanuGetty © Anadolu / Contributor

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su ubili Mohameda Srura, navodnog šefa Hezbolahove komande dronovima, u vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut.

Srur, takođe poznat kao Abu Saleh, navodno se nalazio u bejrutskom predgrađu Dahije, koje je Izrael bombardovao više puta od ponedeljka. On je navodno bio zadužen za Hezbolahove bespilotne letelice, krstareće rakete i protivvazdušnu odbrane.

IDF je u saopštenju navela da je Saleh ubijen u napadu. Libanski bezbednosni izvor navodno blizak Hezbolahu rekao je za AFP da je Abu Salehova sudbina "još uvek nejasna".

Ministarstvo zdravlja Libana potvrdilo je da su dve osobe poginule u bombaškom napadu u četvrtak popodne, ali nije saopštilo njihov identitet.

Abu Saleh je bio na čelu Hezbolahovih operacija proizvodnje dronova u Libanu. Ranije je bio ataše grupe u Jemenu, gde je radio sa Hutima, navodi IDF.

Izrael je od prošlog petka ubio najmanje tri glavna komandanta Hezbolaha, uključujući Ibrahima Akila, Ahmeda Vahbija i Ibrahima Kubaisija.

Više od 700 ljudi ubijeno je u vazdušnoj kampanji izraelskih snaga u Libanu, navode libanske vlasti.

image