Slovenački premijer podržao evropsku komesarku: Ima dobru hemiju sa Fon der Lajenovom

Robert Golob kaže da je i zahtev Ursule fon der Lajen za "rodnom ravnopravnošću" imao uticaja

Slovenački premijer Robert Golob rekao je da je to što je Marta Kos, kandidatkinja njegove zemlje za evropsku komesarku, u stanju da sarađuje sa Ursulom fon der Lajen odigrala ključnu ulogu u njenoj nominaciji.

"Stvarno verujem da će se dobro slagati sa predsednicom Evropske komisije, jer koliko čujem imaju neku hemiju", rekao je Golob za "Politiko".

Najava nove Komisije Fon der Lajenove bila je kulminacija višemesečne javne i privatne strategije da se "ostavi trag" na Komisiju u kojoj nije ostao niko ko se protivio šefici tokom njenog prvog mandata.

Nakon njenog ponovnog izbora, Fon der Lajen je takođe rekla da želi "jednak udeo" muškaraca i žena u svom timu što je podstaklo Sloveniju da predloži Martu Kos.

"Postojala je i rodna ravnopravnost - ali više od toga, nova kandidatkinja se bolje uklopila u profil osobe za portfelj proširenja", rekao je Golob, misleći na to da je Sloveniji dodeljen portfelj proširenja, što uključuje pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

"Pošto je predsednica Komisije, iz raznih razloga, odlučila da veći portfelj poveri Sloveniji, morali smo da tražimo prikladnijeg kandidata za taj posao", dodao je on.

Golob je rekao da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini primorala EU da potpuno promeni način na koji razmišlja o proširenju, ali je naglasio da je od vitalnog značaja da EU primenjuje iste standarde na Ukrajinu kao i na druge buduće članice, upozoravajući da je Evropa poslednjih godina ostavila svoj jugoistočni bok "ranjivim" na ruski uticaj.

"Razumemo da realno gledano, punopravno članstvo (Ukrajine) u ovoj fazi nije realno, a ipak želimo da im damo šansu da nam se približe. To nije rešenje od jednog koraka", rekao je.

Marta Kos je kontroverzan izbor za komesarku. Spekulacije su krenule kada se prvobitni kandidat za to mesto Tomaž Vesel povukao.

Premijer Slovenije je tada rekao da je Kos, diplomata koja je postala izvršna direktorka i čiji je radni dosije bio pod lupom, imala iskustvo neophodno za tu funkciju.

Bila je slovenački ambasador u Nemačkoj i Švajcarskoj između 2013. i 2020. godine i dala je ostavku nakon pritužbi zaposlenih u ambasadi na neodgovarajuće upravljanje.

"Verujem da je ona prava osoba za taj posao zbog njenog velikog iskustva u diplomatskom koru, što će joj biti neophodno", rekao je Golob. "Osim toga, radila je i za privatne kompanije, privrednu komoru, tako da ima široko iskustvo."