Hoteli, spa, cigarete: Naomi Kembel zabranjeno da bude predstavnik dobrotvornih organizacija

Nakon trogodišnje istrage o finansijskim aktivnostima organizacije "Fešn for rilif", koju je osnovala britanska manekenka, nadležna komisija saopštila je da je samo 8,5 odsto ukupnih rashoda dobrotvorne organizacije otišlo u humanitarne svrhe

Britanskom supermodelu Naomi Kembel zabranjeno je da bude poverenik dobrotvornih organizacija u Engleskoj i Velsu pet godina nakon što je humanitarna organizacija za borbu protiv siromaštva koju je osnovala pre skoro dve decenije u četvrtak ocenjena kao loše vođena i sa neodgovarajućim finansijskim upravljanjem.

Nakon trogodišnje istrage o finansijskim aktivnostima organizacije "Fešn for rilif", Komisija za dobrotvorne svrhe, koja se bavi registracijom i regulisanjem rada dobrotvornih organizacija u Engleskoj i Velsu, saopštila je da je otkrila više slučajeva lošeg upravljanja i da je samo 8,5 odsto ukupnih rashoda dobrotvorne organizacije otišlo je na dobrotvorne grantove u šestogodišnjem periodu od 2016, prenosi AP.

Na primer, hiljade funti vredna dobrotvorna sredstva iskorišćena su za plaćanje luksuznog hotela u Kanu, u Francuskoj, za Kembelovu, kao i spa tretmane, poslugu u sobi, pa čak i cigarete. Regulator je tražio objašnjenja od poverenika organizacije, ali im, kako su naveli, nisu dostavljeni dokazi za objašnjenje da troškove hotela obično pokriva donator dobrotvorne organizacije, pa stoga to ne koštaju dobrotvornu organizaciju.

Naomi Kembel (54) je rekla da je "izuzetno zabrinuta" nalazima nadležnog organa i da je istraga sa njene strane u toku.

Komisija je takođe otkrila da je druga članica organizacije Bjanka Helmih primila oko 290.000 funti (385.000 dolara) neovlašćenih sredstava za konsultantske usluge, što je u suprotnosti sa ustavom dobrotvorne organizacije. Ona je dobila zabranu od devet godina da bude poverenik dobrotvorne organizacije, dok je njena koleginica Veronika Čou, dobila četiri godine zabrane.

"Fešn for rilif", osnovan 2005. godine nakon uragana Katrina u Nju Orleansu, raspušten je i uklonjen iz registra dobrotvornih organizacija početkom ove godine.

Na svom sajtu, koji je i dalje aktivan, dobrotvorna organizacija je objavila da je predstavila modne inicijative i projekte u Njujorku, Londonu, Kanu, Moskvi, Mumbaju i Dar es Salamu, prikupivši više od 15 miliona dolara za dobrotvorne svrhe širom sveta.

Dobrotvorna organizacija je osnovana sa ciljem da ujedini modnu industriju u ublažavanju siromaštva i unapređenju zdravlja i obrazovanja, davanjem grantova drugim organizacijama i davanjem sredstava za globalne katastrofe.

Komisija je saopštila da je vraćeno oko 344.000 funti (460.000 dolara) i da je zaštićeno dodatnih 98.000 funti dobrotvornih fondova. Ova sredstva su iskorišćena za donacije dvema dobrotvornim organizacijama i izmirenje neizmirenih obaveza.