Platforma Kine, Brazila i zemalja Globalnog juga: "Prijatelji mira" za rešavanje ukrajinske krize

Platforma će biti formirana, jer za njom postoji potreba u svetu, a međunarodna zajednica treba da je pozdravi, kazao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji

Sa ciljem da se reši ukrajinska kriza, Kina, Brazil i druge zemlje Globalnog juga imaju u planu formiranje otvorene platforme "Prijatelji mira".

"Kina, Brazil i druge države istomišljenice Globalnog juga nameravaju da u najskorije vreme formiraju (platformu) 'Prijatelji mira' povodom ukrajinske krize. Ovo je pokušaj Kine, Brazila i zemalja Globalnog juga da postignu mir", naveo je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na sastanku sa savetnikom brazilskog predsednika Selsu Amorimom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je Ji dodao, "Prijatelji mira" nisu zatvorena grupa, već otvorena platforma.

"Ona ne teži konfrontaciji i konkurenciji, već razvoju inkluzivnog dijaloga", objasnio je kineski diplomata.

Platforma će, prema njegovim rečima, biti formirana, jer za njom postoji potreba u svetu, a međunarodna zajednica treba da je pozdravi.

Kineski analitičari kažu da pozitivan odgovor i uvažavanje dve sukobljene strane doprinosu Kine samo dokazuju da su "optužbe nekoliko zemalja o stavu Kine o krizi besmislice i smešne".

"Global tajms" piše da su razgovori i saradnja Kine sa Rusijom i Ukrajinom u UN  otkrili da se neke zapadne zemlje, posebno SAD, ne zalažu za mir i da im nije stalo do ukrajinskog i ruskog naroda koji pate od rata, već da imaju imaju sebični hegemonistički interes po ovom pitanju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je objavilo da se Vang Ji, koji je član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sastao odvojeno sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i ukrajinskim ministrom inostranih poslova Andrijem Sibihom na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN.

Tokom sastanka sa Lavrovim, Vang je rekao da će Kina uvek ostati verna prvobitnoj težnji uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Rusijom i da će kontinuirano obogaćivati svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo saradnje za novu eru i blagostanje naroda obe zemlje.

"Lavrov je na sastanku sa Vangom rekao da je Rusija voljna da sarađuje sa Kinom na zalaganju za jačanje bilateralnih odnosa. Dve strane su takođe razmenile mišljenja o ukrajinskoj krizi", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineski analitičari kažu da je Kina uvek održavala blisku komunikaciju sa obe strane od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba 2022. godine i da i dalje ulaže velike napore u posredovanju kako bi pokušala da zaustavi sukob i obnovi mir. Ovo je već pokazalo da je stav Kine za mir nesumnjiv, ali nekoliko zemalja, posebno SAD, nastavljaju da okrivljuju, optužuju i iskrivljuju stav Kine o ukrajinskoj krizi kada pokušavaju da doliju ulje na vatru. Ovih nekoliko zemalja takođe troše ogromne količine novca svojih poreskih obveznika da produže smrtonosni rat.

Vang je rekao u utorak u sedištu UN, dok je prisustvovao sastanku na visokom nivou Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini da je "svaki pokušaj da se okrivi, napadne ili ocrni Kina po pitanju Ukrajine neodgovoran i da neće uspeti".

Sprečavajući završetak rata, američki vojno-industrijski kompleks može da nastavi da zarađuje novac od ogromne vojne pomoći. Vašington, takođe, može da zadrži svoj uticaj na EU i da vrši pritisak na Rusiju i zbog toga kineski analitičari smatraju da je smešno i besmisleno da SAD osporavaju stav Kine.

"Bez obzira na to, SAD napadaju i blate stav Kine kako bi posejali razdor između Kine i EU oko ukrajinske krize. Ovakav trik upravo je razotkrio nesposobnost i sebičnost Vašingtona u rešavanju ove krize. Protekle dve godine su pokazale da vojna podrška Zapada Ukrajini nije uspela da promoviše mir, već je produžavala i iznova eskalirala sukob", rekao je Džang Hong, naučni saradnik Instituta za ruske, istočnoevropske i centralnoazijske studije Kineske akademije društvenih nauka.

"Global tajms" ukazuje da "Ukrajina nije u stanju da sama donosi odluke, jer su SAD pravi ključni igrač iza ovog rata i da, pre nego što Vašington poveruje da je vreme za razgovor sa Moskvom da zaustavi ovaj rat u Ukrajini, možda nećemo moći da vidimo kako Ukrajina donosi jasnu odluku i prihvati bilo kakav mirovni predlog.

"Međutim, Kina i Brazil, kao i druge članice koje pozivaju na mir među međunarodnom zajednicom, nastaviće da rade na zaustavljanju ovog beskrajnog rata", piše "Global tajms".