Svet

Medvedčuk: Zabranom ruskog jezika, Zelenski Ukrajince pretvara u robove i topovsko meso

Gradonačelnik Ivano-Frankovska je najavio da će u tom gradu početi sa radom "jezičke patrole" zbog mnogobrojnih stanovnika koji koriste ruski jezik
Medvedčuk: Zabranom ruskog jezika, Zelenski Ukrajince pretvara u robove i topovsko mesoGetty © Cristopher Rogel Blanquet

Kolektivni zapad, podstičući zabranu ruskog jezika u Ukrajini, nastoji da smanji intelektualni potencijal Ukrajinaca i pretvori ih u robove, sluge i topovsko meso, ocenio je opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, predsednik saveta pokreta "Druga Ukrajina".

Naime, gradonačelnik Ivano-Frankovska Ruslan Marcinkiv je najavio da će u tom gradu početi sa radom "jezičke patrole" zbog mnogobrojnih stanovnika koji govore na ruskom jeziku.

"Nije Zelenski došao na ideju da se narodu stavi 'jezička brnjica'. Kolektivnom zapadu su potrebni robovi, sluge, topovsko meso. Zato i smanjuju intelektualni potencijal stanovništva kolonije", napisao je Medvedčuk u kolumni za sajt "Smotrim".

Uporedio je takve planove sa Hitlerovim idejama da se slovenskom narodu na teritorijama koje su okupirali nacisti zabrani učenje pisma i čitanja.

"Ograničenja i poteškoće u govoru momentalno blokiraju misaone procese. Jedno je kada se čovek nađe u drugačijem jezičkom okruženju, pa se njegovo misaoni tok prirodno menja. Ali kada iz političkih razloga pokušavaju da promene jezičku sredinu, onda se govor ne razvija prirodno, već po naredbi odozgo i tada su misaoni procesi celog društva blokirani. To danas vidimo u Ukrajini", objasnio je Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, svrha političkih promena u jezičkom okruženju u Ukrajini je zavaravanje ljudi i želja vlasti da ih "nateraju da veruju u svoju podređenost".

image