Svet

Lukašenko: Sankcije Zapada Belorusiji su fašizam

Belorusija je izvozno orijentisana zemlja sa otvorenom ekonomijom, zbog čega zapadne zemlje preduzimaju slične akcije, rekao je beloruski predsednik
Lukašenko: Sankcije Zapada Belorusiji su fašizamwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su sankcije Zapada toj zemlji jedna od manifestacija fašizma.

"Zapad nije uveo sankcije meni lično (kako kažu, 'diktatoru'), već svim Belorusima, uključujući studente, njihove roditelje i voljene. To je fašizam", rekao je Lukašenko na sastanku sa studentima inženjerskih i tehničkih fakulteta, a prenela agencija Belta.

On je istakao da je Belorusija "izvozno orijentisana zemlja sa otvorenom ekonomijom, zbog čega zapadne zemlje preduzimaju slične akcije".

Lukašenko je pojasnio da je to učinjeno kako bi se primorale beloruske vlasti da traže nova tržišta prodaje i isporuke komponenti, "čija proizvodnja još nije savladana".

"Zemlja ne treba da zavisi od proizvođača, čije su proizvodi potrebni starcima, deci, studentima. Pa kako možete da se spustite tako nisko da zabranite uvoz vitalne opreme i lekova za bolesne ljude?", upitao je Lukašenko.

Evropska unija je 29. juna proširila niz sankcija uvedenih Rusiji na Belorusiju, te je tako zabranjen uvoz zlata, dijamanata, uglja, mineralnih proizvoda, sirove nafte i helijuma iz Belorusije u Uniju, javile su "RIA Novosti".  

Evropska unija je, takođe, zabranila prevoz tereta vozilima koji su registrovani u Belorusiji, uključujući i prikolice i poluprikolice. 

Unija zabranjuje evropskim kompanijama i reeksport robe u Belorusiju, ukoliko se radi o robi koja potpada pod određena ograničenja EU.

image