Svet

Nova provokacija: Sedište NATO-a u Finskoj nalaziće se 140 kilometara od granice s Rusijom

Ministarstvo odbrane Finske je predložilo da se sedište Komande kopnene komponente NATO-a locira u Mikeliju, gde se već nalazi štab finskih odbrambenih snaga
Nova provokacija: Sedište NATO-a u Finskoj nalaziće se 140 kilometara od granice s Rusijom© Sean Gallup/Getty Images

Sedište kopnenih snaga NATO-a u Finskoj biće raspoređen u gradu Mikeliju, koji se nalazi oko 300 kilometara od Sankt Peterburga, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Ministarstvo odbrane je predložilo da se sedište Komande kopnene komponente NATO-a locira u Mikeliju, gde se već nalazi štab finskih odbrambenih snaga", navodi se u saopštenju.

Kako javlja finski televizijski kanal MTV, ovaj predlog je već odobren.

Saopšteno je i da će štab biti podređen ujedinjenoj komandi Alijanse u Norfolku.

Finska je ušla u NATO 4. aprila 2023, zajedno sa Švedskom.

Kako je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu, pristupanje tih zemalja Alijansi bio je besmislen korak sa stanovišta osiguranja nacionalnih interesa, jer će se na njihovim granicama pojaviti ruske trupe i sistemi naoružanja.

Rusija ukazuje na nezapamćenu aktivnost NATO-a na njenim zapadnim granicama, dok Alijansa proširuje inicijative i naziva to "obuzdavanjem ruske agresije".

Kremlj je ranije napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

image