Svet

Izraelska vojska: Ubijeno nekoliko visokih članova Hezbolaha u napadu na Bejrut

Husein Hani, visoki član Hezbolaha, koji je ubijen u libanskoj prestonici, bio je blizak Fuadu Šukru, najvišem komandantu tog pokreta, koga su IDF ubile u julu
Izraelska vojska: Ubijeno nekoliko visokih članova Hezbolaha u napadu na BejrutGetty © Houssam Shbaro/Anadolu

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su zamenika komandanta raketne jedinice šiitskog pokreta Hezbolah i niz drugih viših pripadnika pokreta kao rezultat ciljanog udara na Bejrut u okviru operacije "Severna strela", saopštila je pres-služba izraelske vojske.

"IDF je u utorak izvela napad na Bejrut, usled čega je ubijen šef raketne jedinice Hezbolah Ibrahim Muhamed Kubaisi, a saznalo se da je zajedno sa njim ubijeno još nekoliko visokorangiranih pripadnika tog pokreta. Među ubijenima je bio i Kubaisijev zamenik Abas Ibrahim Šaraf el Din", navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, Husein Hani, visoki član Hezbolaha, koji je ubijen u libanskoj prestonici, bio je blizak Fuadu Šukru, najvišem komandantu tog pokreta, koga su IDF ubile u julu.

U saopštenju se takođe govori o ubistvu Fuada Šafika Hazala Hanafera, višeg operativca Hezbolaha, koji je bio zadužen za balističke rakete zemlja-zemlja.

Izraelska avijacija već nekoliko dana izvodi masovne udare na naselja na jugu i istoku Libana.

Napadnuto je desetine sela i niz regionalnih naselja. Nekoliko desetina civila je povređeno. Borci Hezbolaha su zauzvrat ispalili desetine raketa ka severnom Izraelu. Libanska vlada je već pozvala UN da intervenišu i zaustave izraelsku agresiju.

image