Ko je lord Vahid Ali, mogul koji je korumpirao Kira Starmera i vrh laburista

Pojedinci iz najužeg kruga Kira Starmera bili su začuđeni kako je lord Vahid Ali "odjednom postao toliko važan u svakom pogledu", rekao je za "Fajnenšel tajms" anonimni bliski saradnik britanskog premijera

Novi britanski premijer Kir Starmer došao je na vlast uz obećanja da će u britansku politiku vratiti transparentnost, moral i odgovornost.

Međutim, dok je rejting "gospodina pravednog" u slobodnom padu usled nepopularnih odluka poput ukidanja socijalne pomoći za penzionere u zimskom periodu i ranog oslobađanja hiljada zatvorenika zbog manjka mesta u zatvorima, mediji nastavljaju da otkrivaju nove detalje o prvom velikom skandalu nove laburističke vlade.

U centru skandala se nalazi 59-godišnji lord i medijski mogul Vahid Ali, koji se ostvario kao biznismen uprkos skromnom poreklu i nedostatku visokog obrazovanja, i koji je postao je najmlađi član Doma lordova 1998. godine. Bivši britanski premijer Toni Bler ocenio je da bi imenovanje njegovog štićenika približilo laburiste mladima, imajući u vidu Alijeve godine, ali i to da je on bio jedan od prvih otvoreno gej muslimanskih političara.

Sumnje da je Starmer možda kriv za sve ono za šta je optuživao torijevce su se produbile kada je javnost otkrila da je britanski premijer od Alija dobio poklone čija ukupna vrednost premašuje 100.000 funti — što je više od bilo kog drugog lidera neke stranke u skorašnjoj britanskoj istoriji, kako je napomenuo "Gardijan". 

Posebnu pažnju medija je privuklo to što je Starmer pogrešno deklarisao poklone u odeći ukupne vrednosti 16.000 funti, i što isprva uopšte nije deklarisao poklone koje je Ali uputio njegovoj supruzi u vrednosti od 5.000 funti.

Kako je preneo "Sandej tajms", Ali je takođe tokom Starmerove kampanje platio smeštaj za aktuelnog premijera ukupne vrednosti 36.400 funti, i kupio mu naočare od 2.485 funti.

Otkako je Starmer postao lider laburista 2020, lord Ali mu je poklonio 40 setova karata za različite događaje, uključujući i ulaznice za koncert Tejlor Svift u vrednosti od 4.000 funti.

Takođe je tokom izbora Starmeru ustupio na korišćenje svoj penthaus vredan 18 miliona funti, što je aktuelni premijer opravdao tvrdnjom da je njegovom sinu bio potreban prostor gde bi mogao da na miru sprema maturske ispite

Zauzvrat, Ali je nakon izbora dobio pristup premijerovoj kancelariji, iako, po pravilu, pristup Dauning stritu 10 imaju samo osoblje i savetnici. Anonimni britanski zvaničnik rekao je za "Sandej tajms" da je ta odluka začudila sve zaposlene. 

"Fajnenšel tajms" navodi da je Aliju dat pristup kako bi pomogao pri "tranziciji" između vlada. Iako navodi da je Ali vratio svoju propusnicu pre nego što je istekla u avgustu, "Fajnenšel tajms" podseća da je Ali viđen na sastancima u Dauning strit 10 sredinom septembra.

Ali je odavno bio blizak sa Starmerom, navodi ovaj list, i dodaje da mu je dao 100.000 funti za kampanju pred unutarstranačke izbore 2020. godine, i da se Starmer 2021. snimao za televiziju u Alijevoj kući u Islingtonu.

Pojedinci iz Starmerovog najužeg kruga bili su začuđeni kako je Lord Vahid Ali "odjednom postao toliko važan u svakom pogledu", citira "Fajnenšel tajms" anonimnog Starmerovog bliskog saradnika.

Od prikupljanja donacija do imenovanja ministara

Pored toga što je nadzirao prikupljanje donacija laburistima u predizboronom periodu, lord Vahid Ali je lično među većim mecenama stranke, donirajući ukupno 500.000 funti od 2020. nadalje.

"Sandej tajms" piše da je u predizbornom periodu takođe "redovno priređivao večere u svojoj kući u Mejferu gde su visokopozicionirani laburistički političari i bogati pojedinci mogli da se druže bez  publiciteta".

Posle pobede laburista na izvorima, Ali je organizovao svečani doček u Dauning strit 10, što je "podjednako neuobičajeno" za nekog stranačkog donora, navodi "Sandej tajms".

Pored Starmera, Ali je davao novac i poklone nemalom broju laburističkih političara tokom godina, uključujući i šestoro ministara — zamenici premijera Anđeli Rejner, ministru spoljnih poslova Dejvidu Lemiju, ministru zdravlja Vesu Stritingu, ministru energetike Edu Milibandu, ministarki obrazovanja Bridžit Filipson, kao i ministarki za rad i penzije Liz Kendal.

"Fajnenšel tajms" piše da je bilo zabrinutosti da je Ali uoči izbora neformalno pomagao aktuelnoj šefici Starmerovog kabineta Sju Grej u izboru određenih zvaničnika u potencijalnoj laburističkoj vladi.

Anonimni laburista je rekao za britanski list da se Ali potrudio da postane "najbolji prijatelj Sju Grej", dodavši da medijski tajkun "ima dara za to".

"Bio je veoma blizak sa ljudima, stavio se na raspolaganje i Sju je bila srećna što ima nekog u stranci ko je u njenom timu koji pomaže... To vam je klasični Vahid, u nameri da ostane relevantan, počeo je da prikuplja sredstva i nekako je završio pomažući Sju oko imenovanja", dodao je drugi anonimni zvaničnik stranke. 

Laburisti su saopštili da Alija nisu "formalno" pitali o preporukama za ministarske pozicije i da nije imao zvaničnog učešća u donošenju odluka, ali nisu negirali njegovu umešanost, navodi "Fajnenšel tajms".

List napominje da je Ali odbio da odgovara na pitanja o svojoj ulozi, vezama i donacijama unutar partije.

Laburistička vlada se već susrela sa kritikama zato što su na mesto direktora za investicije u upravi trezora postavili Jana Korfilda, koji je donirao 20.000 funti visokim funkcionerima laburista u proteklih 10 godina, uključujući i 5.000 funti za aktuelnu ministarku finansija Rejčel Rivs. 

Korfild je napustio funkciju krajem avgusta, da bi umesto toga preuzeo privremenu, neplaćenu ulogu savetnika. "Fajnenšel tajms" navodi da je Dauning strit odbio da komentariše da li je Ali imao ulogu u dovođenju Korfilda na ovu poziciju.