Svet

Kamaline nevolje s katolicima: Zašto demokratama izmiče vođstvo u Pensilvaniji

Kako piše "Politiko", u Pensilvaniji ni Bajden "nije bio naročito popularan", ali su mu birači iz nostalgije i dalje donekle naklonjeni
Kamaline nevolje s katolicima: Zašto demokratama izmiče vođstvo u Pensilvaniji© Photo by Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images

U dobrim delom katoličkoj Pensilvaniji, rodnoj državi predsednika SAD Džozefa Bajdena, demokratska kandidatkinja na američkim predsedničkim izborima Kamala Haris (za razliku od svog prethodnika) nailazi na mnoge probleme. 

Na prethodnim izborima Bajden je upravo zahvaljujući pobedi na severoistoku ove tzv. kolebljive države (sa prevashodno katoličkom populacijom) dobio neophodan jedan (1) procentni poen koji mu je doneo prednost u celoj državi. 

Sada je severoistok Pensilvanije naklonjeniji republikancima, a kako zaključuje američki "Politiko", demokratama je na čelu sa Kamalom Haris pobeda u toj državi znatno otežana. 

Bajden je bio stariji belac i katolik koji je imao razumevanja za radničku klasu. Harisova, kao liberalna crnkinja iz Kalifornije, ne može da se dodvori biračima u ključnom regionu Pensilvanije pre svega zbog svojih jakih stavova u korist abortusa. 

Kako piše "Politiko", u Pensilvaniji ni Bajden "nije naročito popularan", ali su mu birači iz nostalgije i dalje donekle naklonjeni. Za njih, objašnjava portal, on je predstavljao raniji pravac partije koji je u fokus stavljao ekonomska pitanja i položaj radnika. 

Katolički birači na severoistoku imali su dovoljno zajedničkog sa Bajdenom da su glasali za njega, rekao je Kristofer Borik, anketar Mulenberg koledža, ali "sa Kamalom Haris to neće biti ta jednačina".

Kamali u prilog ne ide ni raniji sukob s jednim kandidatom za sudiju kome je spočitavala da zbog članstva u katoličkom bratstvu Vitezovi Kolumba ne može da bude nepristrasan. 

Tramp je taj incident iskoristio razvijajući narativ da "demokrate napadaju katolike" i organizujući pokret "katolici za Trampa".

Veruje se da će rezultate američkih predsedničkih izbora odlučivati upravo Pensilvanija, uz Severnu Karolinu i Džordžiju.

Ako potpredsednica Kamala Haris izgubi u Pensilvaniji - gde trenutno ima blagu prednost u odnosu na Trampa, njena jedina nada je Jug, odnosno Džordžija ili Severna Karolina.

Ovo ne znači da ostale četiri "neodlučne" države - Mičigen, Viskonsin, Nevada i Arizona - nisu važne.

Ipak, ako Harisova izgubi Pensilvaniju, za koju njeni pomoćnici priznaju da će biti veoma veliki izazov, moraće da osvoji jednu od dve zapadne države, kao i jednu od dve južne države da bi pobedila - pod uslovom da pobedi u Mičigenu i Viskonsinu.

image