Svet

Ništa od primirja: Izrael ponovo napao Hezbolah, meta Nasrala? (VIDEO)

Iranska ambasada u Libanu poručila je da je u pitanju opasna eskalacija koja menja pravila igre
Ništa od primirja: Izrael ponovo napao Hezbolah, meta Nasrala? (VIDEO)Getty © Anadolu / Contributor

Izraelske odbrambene snage sprovele su masovni napad na južnu oblast Bejruta, koju kontroliše Hezbolah, prenosi Rojters pozivajući se na libanske medije. 

Meta napada, kako je potvrđeno, bio je sam vođa Hezbolaha, Hasan Nasrala.

"Vrlo je teško zamisliti da je preživeo ovaj napad", rekao je anonimni izraelski zvaničnik za "Tajms of Izrael".

Ipak, kako prenose RIA Novosti, iranska državna agencija Tasnim je, pozivajući se na izvore, prenela da nijedan od lidera Hezbolaha nije povređen u napadu.

Izrael proverava da li je lider Hezbolaha Hasan Nasrala bio u štabu tog pokreta u Bejrutu u trenutku malopređašnjeg udara izraelske avijacije, naveli su izvori za izraelske medije.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pogodila objekat centralnog štaba Hezbolaha koji je izgrađen ispod civilnih zgrada u bejrutskoj četvrti Dahijeh, ali nije navela da li je Nasrala bio meta napada, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odbacio je u četvrtak globalne pozive na prekid vatre sa grupom Hezbolah koju podržava Iran i nastavio vazdušne napade u kojima je ubijeno stotine ljudi u Libanu i pojačao strah od regionalnog rata.

Međutim, kancelarija premijera Izraela Benjamina Netanjahua je nakon toga saopštila će narednih dana ipak razmotriti predlog za tronedeljno primirje sa Hezbolahom.

Kako je ranije objavljeno, SAD, EU, Francuska, Nemačka, sa još nekoliko saveznika i tri arapske zemlje pozvale su vlade Izraela i Libana na hitan prekid vatre preko izraelsko-libanske granice u trajanju od 21 dana, istovremeno izražavajući podršku prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodi se u zajedničkom saopštenju tih zemalja koje je objavila Bela kuća.

Iranska ambasada: Opasna eskalacija koja menja pravila igre

Iranska ambasada u Libanu saopštila je danas na platformi Iks da današnji izraelski napad na južna predgrađa Bejruta predstavlja opasnu eskalaciju koja menja pravila igre i koja će "doneti počiniocu odgovarajuću kaznu", javlja Rojters.

Libansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su najmanje dve osobe ubijene, a 76 ranjeno u poslednjim izraelskim napadima na Hezbolah u južnom predgrađu Bejruta, opisujući ovo kao preliminarne podatke, preneo je Tajms of Izrael.

image