Minsk najavljuje novo proširenje BRIKS-a: Razmatraju se zahtevi desetak zemalja

Prvi talas proširenja očekuje se na ovogodišnjem samitu u Kazanju i on će se odnositi na zemlje koje imaju status partnera, kaže šef beloruske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Belorusije Maksim Riženkov otkrio je za RIA Novosti da se očekuje da se na sledećem samitu BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju očekuje novo proširenje organizacije koje će uključivati oko desetak zemalja.

"Prvi talas proširenja, kako svi očekujemo, dogodiće se na samitu u Kazanju", rekao je kratko Riženkov za ruske medije u Njujorku gde se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija, navodeći da Ruska Federacija ove godine pravi spisak za proširenje, budući da upravo ona predsedava samitom. 

Sledeći talas proširenja odnosiće se na zemlje koje imaju status partnera, rekao je beloruski ministar.

"Videćemo koliko su te zemlje zapravo privržene idejama BRIKS-a i koliko one ispunjavaju kriterijume koji se, uzgred, danas osmišljavaju u okviru BRIKS-a - šta će to biti (zemlje) partneri, kakvi će biti kriterijumi", objasnio je Riženkov. 

On je istakao da Belorusija očekuje da će njen zahtev za učlanjenje biti razmotren u najkraćem roku i poručio da je "BRIKS danas jedna od organizacija koja se najdinamičnije razvija".

BRIKS je, podsetimo, prvo proširenje posle više godine sproveo početkom ove godine, i to na osnovu odluka donetih na prošlogošnjem samitu u Južnoj Africi. Organizaciji su se tada pridružili Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija. Organizacija danas broji 10 članova. 

Povećanje broja zemalja zainteresovanih za pridruživanje potvrdio je nedavno i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je početkom meseca objavio da više od 30 zemalja pokazuje spremnost da se priključi organizaciji. Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da BRIKS "bukvalno svaki dan" dobija nove prijave za članstvo. Kako je otkrila, postoji već nekoliko desetina prijava.

Jedna od poslednjih je i Turska, članica NATO-a, što je izazvalo nezadovoljstvo na Zapadu.

Ipak, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u junu rekao da su zemlje BRIKS-a odlučile da naprave pauzu u pristupanju novih članica "kako bi se 'svarile' pridošlice, koje su udvostručile sastav". On je dodao da se paralelno pripremaju kategorije partnerskih zemalja, što je korak do punopravnog članstva.

Ovogodišnji samit BRIKS-a održaće se krajem oktobra.

Ruska strana uputila je poziv i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da dođe na ovogodišnji samit, ali on za sada nije dao nedvosmislen odgovor o svom učešću.

Ipak, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin potvrdio je tokom nedavne posete Rusiji da će biti jedan od predstavnika Srbije na ovom događaju. 

Pozitivan odgovor stigao je i od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je, uz komentar da će nastaviti se sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, najavio da u Kazanj stiže 19. oktobra.