Nema više povlastica: Norveška ukida automatski azil za Ukrajince

Ova država do sad je primila 85.000 Ukrajinaca, i veliki je pritisak na službe socijalne zaštite

Ukrajincima koji dolaze iz šest regiona koje je Norveška klasifikovala kao "bezbedne", uglavnom na zapadu zemlje, ova nordijska država više neće odobravati automatski azil. 

Ova članica NATO-a primila je 85.000 Ukrajinaca u protekle dve i po godine, a iako je broj dolazaka smanjen za 40 odsto u proteklih dvanaest meseci, ponovo je porastao poslednjih nedelja.

"Imigracija u Norvešku mora biti kontrolisana i održiva, a ne nesrazmerno veća nego u sličnim zemljama. U budućnosti će tražioci azila iz Ukrajine biti tretirani ravnopravno sa drugim tražiocima azila", rekla je u petak ministarka pravde i javne bezbednosti Emili Mel.

U praksi, objasnila je Mel, to znači da Ukrajincima neće automatski biti odobren status izbeglice, već će biti podvrgnuti "specifičnoj i individualnoj proceni", a onima iz regiona koje je Norveška uprava za imigraciju (UDI) ocenila kao bezbedne azil će biti odbijen "ako ne postoji individualna potreba za zaštitom".

Ljudi koji dolaze iz oblasti koje Norveška smatra bezbednim biće, kako je objasnila tretirani na isti način kao i tražioci azila iz drugih zemalja.

Reč je o stanovnicima Lavova, Volina, Zakarpatja, Ivano-Frankovska, Tarnopolja i Rovna, a svi se nalaze u zapadnom delu zemlje.

Dok je oko 10 odsto Ukrajinaca koji su do sada stigli u Norvešku iz ovih šest regiona, novo pravilo neće važiti retroaktivno, rekla je ministarka rada i socijalnog uključivanja Tonje Brena.

Međutim, Norveška uvodi promene u status svih izbeglica, sa ciljem da "osigura dobru integraciju" i ublaži pritisak na svoje resurse koji se smanjuju.

"Norveške opštine počinju da popunjavaju kapacitete. Postoji pritisak na socijalne službe", rekla je Brena, dodajući da Ukrajinci koji dođu u Norvešku moraju da nauče norveški, da nađu posao i da se obrazuju.

Oslo namerava da nastavi da podržava Kijev, ali mora da obezbedi podršku norveškog stanovništva, budući da će se sukob u Ukrajini "neograničeno nastaviti", saopštila je vlada.

Milioni Ukrajinaca pobegli su od sukoba i potražili utočište u zemljama centralne i zapadne Evrope, favorizujući one sa izdašnim socijalnim beneficijama. Nekoliko ovih država počelo je da smanjuje pomoć poslednjih meseci, a neke idu toliko daleko da zaprete repatrijacijom vojno sposobnih muškaraca jer je to Kijev zatražio.

Prošlog meseca, Mađarska je ukinula stambene subvencije za hiljade ukrajinskih izbeglica iz zapadnih regiona, proglasivši ih dovoljno bezbednim za povratak.