Svet

Izrael tvrdi da je ubijen Hasan Nasrala

Nasrala je, kako je potvrđeno juče, bio meta napada na predgrađa Bejruta
Izrael tvrdi da je ubijen Hasan Nasrala© Francesca Volpi/Getty Images

Izrael tvrdi da je lider Hezbolaha Hasan Nasrala ubijen u sinoćnjem vazdušnom napadu u Bejrutu.

"Hasan Nasrala više neće moći da teroriše svet", naveo je IDF, iako je Hezbolah njihove navode demantovao navodeći, prema pisanju kanala "Solovjov" da je Nasrala povređen, ali živ.

IDF u saopštenju navodi da je pored Nasrale ubijen i komandant Hezbolahovog takozvanog Južnog fronta Ali Karaki, zajedno sa drugim komandantima.

Nasrala je, inače, bio meta dok je bio u glavnom štabu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta, poznatom kao Dahije.

"Udar je izveden dok je najviši vrh Hezbolaha bio u svom štabu i angažovan u koordinaciji terorističkih aktivnosti protiv građana države Izrael", navodi vojska.

Agencija Frans pres prenosi kako je Hezbolah od petka uveče izgubio kontakt sa svojim liderom.

Nasrala je, kako je potvrđeno juče, bio meta napada na komandni centar Hezbolaha, a kako je anonimni izraelski zvaničnik za "Tajms of Izrael" juče rekao "bilo je teško zamisliti da je preživeo ovaj napad".

Državna agencija Tasnim sinoć je, pozivajući se na izvore, prenela da su i Nasrala i predsednik Izvršnog saveta pokreta, Hašem Safijedin nepovređeni nakon napada. Hezbolah je najavio detaljniji izveštaj o stanju Hasana Nasrale.

Tokom 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasrala je postao jedan od najpoznatijihali i najpopularnijih političara u arapskom svetu.

Hasan Nasrala pretvorio je Hezbolah u jednu od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku.

On je kao jedan od osnivača grupe formirane pre četiri decenije uz pomoć Irana, na čelo Hezbolaha stao 1992, kada je zamenio svog prethodnika i mentora Abasa Musavija koji je stradao u izraelskom helikopterskom napadu.

image