Lider Hezbolaha Hasan Nasrala ubijen u izraelskom napadu na Bejrut

Nasrala je, kako je potvrđeno juče, bio meta napada na predgrađa Bejruta

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala ubijen u sinoćnjem vazdušnom napadu u Bejrutu, objavile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Hasan Nasrala više neće moći da teroriše svet", naveo je IDF, dok je nakon nekoliko sati različitih spekulacija o tome da li je Nasrala ipak živ, i Hezbolah potvrdio da je lider ovog pokreta ubijen.

Hezbolah je potvrdio da je lider pokreta Hasan Nasrala ubijen u poslednjim napadima izraelskih snaga na Bejrut, javljaju RIA Novosti. 

IDF u saopštenju navodi da je pored Nasrale ubijen i komandant Hezbolahovog takozvanog Južnog fronta Ali Karaki, zajedno sa drugim komandantima.

Nasrala je, inače, bio meta dok je bio u glavnom štabu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta, poznatom kao Dahije.

"Udar je izveden dok je najviši vrh Hezbolaha bio u svom štabu i angažovan u koordinaciji terorističkih aktivnosti protiv građana države Izrael", navodi vojska.

Agencija Frans pres prenosi kako je Hezbolah od petka uveče izgubio kontakt sa svojim liderom.

Nasrala je, kako je potvrđeno juče, bio meta napada na komandni centar Hezbolaha, a kako je anonimni izraelski zvaničnik za "Tajms of Izrael" juče rekao "bilo je teško zamisliti da je preživeo ovaj napad".

Tokom 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasrala je postao jedan od najpoznatijih, ali i najpopularnijih političara u arapskom svetu.

Hasan Nasrala pretvorio je Hezbolah u jednu od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku.

On je kao jedan od osnivača grupe formirane pre četiri decenije uz pomoć Irana, na čelo Hezbolaha stao 1992, kada je zamenio svog prethodnika i mentora Abasa Musavija koji je stradao u izraelskom helikopterskom napadu.