Vang Ji upozorio Blinkena: Ne budite dvolični, prestanite da klevećete Kinu

Vang Ji je upozorio SAD da pitanje Ukrajine ne koriste za podsticanje konfrontacije sankcijama

Vašington treba da prestane da kleveće Kinu i da uvodi sankcije kineskim kompanijama zbog ukrajinske krize, upozorio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na sastanku u Njujorku.

"SAD treba da prestanu da kleveću i neosnovano optužuju Kinu i neselektivno uvode sankcije", rekao je Vang Ji, a saopštilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Vang Ji je upozorio SAD da pitanje Ukrajine ne koriste za podsticanje konfrontacije sankcijama.

"Kina je uvek insistirala na promovisanju mira i pregovora, a i sama je ulagala napore da se nađe političko rešenje", rekao je Vang Ji.

Ji je, ujedno, SAD optužio i za dvoličnost prema Kini.

"Vi s jedne strane obuzdavate i potiskujete Kinu, a s druge strane govorite o saradnji", naveo je.

Pošto su SAD više puta izjavljivale da nemaju nameru da ulaze u sukob sa Kinom, neophodno je uspostaviti odgovarajuće razumevanje, a zatim izgraditi pravi odnos, rekao je Vang Ji Blinkenu.

Ranije se Vang Ji sastao sa savetnikom brazilskog predsednika za spoljnu politiku, Selsom Amorimom, u Njujorku i rekao da će Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga uspostaviti platformu "Prijatelji mira" kako bi potražili mirno rešenje ukrajinske krize. Rekao je da to neće biti zatvorena grupa, već otvorena platforma.