Svet

Uragan Helena u Americi odneo najmanje 52 života (FOTO)

Uragan je iznad Džordžije oslabio na kategoriju 1, sa maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas, ali zvaničnici poručuju da su vremenski uslovi i dalje opasni po život i pozivaju stanovništvo da ostane u skloništima
Uragan Helena u Americi odneo najmanje 52 života (FOTO)Getty © Sean Rayford

Broj žrtava uragana Helena koji je pogodio SAD povećao se na 52, a bez struje je 4,6 miliona ljudi. Guverneri američkih saveznih država Floride, Džordžije, Alabame, Karoline i Virdžinije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama, dok je širom zemlje otkazano više od 800 letova, prenose američki mediji.

U Tenesiju je zbog poplava više desetina osoba zarobljeno na krovu jedne bolnice, i u toku je operacija spasavanja, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Američki ministar zdravlja Ksavijer Besera izjavio je da se ulažu napori kako bi se pomoglo zvaničnicima Džordžije da saniraju posledice uragana Helena i da bi se pružila neophodna medicinska pomoć.

Guverner Džordžije Brajan Kemp izjavio je da su desetine ljudi i dalje zarobljene u zgradama oštećenim uraganom četvrte kategorije, prenosi AP.

Širom Amerike otkazano je više od 800 letova, najveći broj su otkazali Međunarodni aerodrom Šarlot Daglas u Severnoj Karolini, Međunarodni aerodrom Hartsfild-Džekson Atlanta i Međunarodni aerodrom Tampa na Floridi.

Uragan kategorije četiri pogodio je sinoć i region Big Bend na Floridi, a danas je iznad Džordžije slabio na kategoriju 1, sa maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas, ali zvaničnici su rekli da su vremenski uslovi i dalje opasni po život i pozvali stanovništvo da ostane u skloništima, objavio je danas Nacionalni centar za uragane. 


Zabeležene su poplave širom jugoistoka SAD, a nove padavine očekuju se i danas.
Obavezna evakuacija naložena je za deo stanovnika u Ešvilu, u zapadnom delu Severne Karoline.

Pored obilnih padavina, očekuju se i klizišta i odroni.

U planinama Severne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu sezonu uragana na Atlantiku zbog rekordno visokih temperatura okeana.

image