Britansku vladu brine slaba vojska: "Civilno stanovništvo mora da bude spremno za borbu"

Komitet kojim predsedava lord De Moli pokrenuo je istragu u februaru 2024. godine sa ciljem da "proceni implikacije sukoba u Ukrajini na odbrambenu politiku Velike Britanije"

Britanski Dom lordova objavio je izveštaj "Ukrajina: poziv za buđenje" u kojem se navodi da je regrutacija u britanskoj vojsci na opasno niskom nivou i da je borbena gotovost zemlje ugrožena.

U izveštaju se ističe da civilno stanovništvo "mora biti spremno za borbu" ukoliko dođe do rata sa Rusijom. 

U izveštaju se priznaje i slabosti NATO strategije "odvraćanja".

Komitet kojim predsedava lord De Moli pokrenuo je istragu u februaru 2024. godine sa ciljem da "proceni implikacije sukoba u Ukrajini na odbrambenu politiku Velike Britanije".

Kako navode, radeći na izveštaju otkrili su dve ključne lekcije: da je njihova strategija odvraćanja prema Rusiji propala i da moraju da istraže razloge tog neuspeha, kao i da je sukob u Ukrajini ogolio značajne slabosti u u vojnoj snazi Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a.

"Podaci koje smo analizirali navode na zaključak da je trenutna veličina britanske vojske neadekvatna. Iako veličina nije jedina mera sposobnosti, zabrinuti smo da vojska ne može, kako je trenutno konstituisana, da pruži očekivani doprinos trupa NATO-u. Stoga postavljamo pitanje da li je britanska vojska spremna da odgovori na rastuću pretnju koju Rusija predstavlja evropskoj bezbednosti", dodaje se u izveštaju.

Dom lordova pozvao je premijera Kira Starmera da razvije plan akcija koje će kod građana probuditi zainteresovanost za nacionalnu bezbednost u njihovom svakodnevnom životu i na osnovu kog će Britanci "prevazići ideju da je odbrana isključivo odgovornost vojske".

Podsećamo, laburisti su veliki deo kampanje na društvenim mrežama za mlađu publiku zasnivali na narativu "da za razliku od bivšeg premijera Rišija Sunaka Starmer neće prisilno slati mlade u vojsku".

Sunak je pred izbore predstavio među mladima izuzetno nepopularan plan prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju između služenja vojnog roka u trajanju od 12 meseci ili volontiranja jedan vikend mesečno tokom godinu dana u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim ljudima.