Svet

Više od 100.000 Amerikanca umrlo je predoziranja tokom prošle godine, oko 70.000 zbog fentanila

Epidemija narkotika postaje jedan od najvećih izazova za američke vlasti, koje ne uspevaju da izađu na kraj sa sintetičkim drogama poput fentanila
Više od 100.000 Amerikanca umrlo je predoziranja tokom prošle godine, oko 70.000 zbog fentanilaGetty © Carolyn Cole / Los Angeles Times

Više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja tokom prošle godine, a 70.000 njih stradalo je od sintetičkih droga poput fentanila, prema procenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američka vlada je uložila milijarde u programe za borbu protiv bolesti zavisnosti, ali su narkotici isuviše rasprostranjeni da bi lečenje dalo rezultata, rekli su neki stručnjaci, tvrdeći da bi trebalo drastično ograničiti njihovu dostupnost, piše "Epok tajms".

Mnogi američki stručnjaci optužili su Kinu da stoji iza epidemije fentanila u SAD, tvrdeći da se taj narkotik proizvodi upravo u toj zemlji, a da u Ameriku stiže preko Meksika.

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa za Komunističku partiju Kine ranije ove godine je objavila izveštaj u kojem se opisuje "umešanost Kine u svaki korak trgovine fentanilom".

Kineski zvaničnici odbacili su optužbe da vode "rat opijatima" protiv SAD, ističući da američki zvaničnici koriste Kinu kako bi opravdali sopstvene neuspehe u borbi protiv narkotika.

Sagovornici "Epok tajmsa" navode da bi SAD trebalo da se fokusiraju na borbu protiv meksičkih narko-kartela, koje bi trebalo označiti kao "terorističke organizacije", kao na jačanje bezbednosti američko-meksičke granice.

image