Svet

Minsk: Belorusija najbolje zna Ruse i Ukrajince, eskalacija vodi do globalnog rata

Šef beloruske diplomatije upozorio je u Ujedinjenim nacijama da NATO nastavlja da jača svoje kapacitete na zapadnim beloruskim granicama, uz komentar da u Evropi ima dovoljno nuklearnog oružja i da bi eskalacija bila direktan put do trećeg svetskog rata
Minsk: Belorusija najbolje zna Ruse i Ukrajince, eskalacija vodi do globalnog rataGetty © SOPA Images / Contributor

Kada bi svi dobro razumeli šta se danas dešava na frontu u zoni SVO i zbog čega to može biti opasno onda bi svi zaista i želeli da se zaustavi "krvavi sukob dva bratska naroda" i Ukrajina i Rusija bi odavno već sedele za pregovaračkim stolom, rekao je na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Maksim Riženkov, ministar spoljnih poslova Belorusije.

"U tom kontekstu, inicijative poput brazilsko-kineskog mirovnog plana su veoma blagovremene. Međutim, bez učešća Rusije, nijedan projekat neće biti uspešan", dodao je Riženkov. 

On je podsetio da je Minsk pre deset godina bio mesto u kojem su se održali produktivni pregovori za rešavanje sukoba u Ukrajini, kada su i potpisani Minski sporazumi.

"I dalje nudimo svoje mirovne napore, jer poznajemo i razumemo Ruse i Ukrajince bolje od bilo koga drugog. I učinićemo sve što je u našoj moći da postignemo mir na mnogostradalnoj ukrajinskoj zemlji. Mi smo više od svih zainteresovani za njega", objasnio je diplomata.

Riženkov dalje upozorava da jačanje NATO potencijala kod beloruskih granica može da izmakne kontroli.

"NATO nastavlja da višestruko povećava svoj vojni potencijal na našim zapadnim granicama. Desetine hiljada vojnika i hiljade jedinica (vojne) tehnike. Ozbiljno strahujemo da bi 'igra' mogla da izmakne kontroli i dovede do eskalacije sukoba na regionalnom, pa čak i globalnom nivou, sa katastrofalnim posledicama po sve", rekao je on, uz komentar da u Evropi ima dovoljno nuklearnog oružja, te da bi "eskalacija napetosti bila direktan put do trećeg svetskog rata". 

Beloruski ministar je napomenuo da je lider Belorusije Aleksandar Lukašenko pokrenuo novi politički dijalog o globalnoj bezbednosti u okviru konferencije koja se od prošle godine održava u Minsku. U pitanju je konferencija o evroazijskoj bezbednosti koja će ove godine biti održana 31. oktobra. 

"Pozivamo sve", izjavio je Riženkov na sednici Generalne skupštine UN. 

image