Svet

UŽIVO Huti gađali aerodrom "Ben Gurion", Izrael počeo kopnenu operaciju u Libanu?

Aerodrom u Tel Avivu je napadnut u periodu dok se izraelski premijer Benjamin Netanjahu vraćao iz SAD
UŽIVO Huti gađali aerodrom "Ben Gurion", Izrael počeo kopnenu operaciju u Libanu?© Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Izraelski borbeni avioni pogodili su tokom noći više desetina ciljeva pro-iranske grupe Hezbolah u Libanu, saopštila je izraelska vojska, navodeći da su ciljevi uključivali lansere raketa usmerenih ka Izraelu i zgrade koje koristi Hezbolah i skladišta oružja.

Projektil ispaljen iz Libana pogodio je sinoć Zapadnu obalu i izazvao požare, saopštila je ranije izraelska vojska, preneo je Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Sinoć su se oglasile i sirene za vazdušni napad na periferiji Jerusalima i na Zapadnoj obali, ali, kako navodi britanska agencija, još uvek nije poznato da li ima žrtava.

Poslednji izraelski napadi na položaje Hezbolaha u Libanu usledili su posle jučerašnjeg ubistva vođe te libanske militantne grupe Sajeda Hasana Nasrale, koji je likvidiran u izraelskom napadu na komandni centar Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta.

Vladajući šiitski pokret u severnom Jemenu,  Huti, saopštio je da je upotrebio projektil "palestina 2" za napad na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu u vreme kada se izraelski premijer Benjamin Netanjahu vraćao u Izrael iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Jemensko vazduhoplovstvo napalo je aerodrom 'Ben Gurion' u Tel Avivu koristeći hipersoničnu balističku raketu 'palestina 2' tokom dolaska premijera neprijateljskog entiteta Benjamina Netanjahua", rekao je sinoć portparol vojske Huti Jahja Sari, prenosi TV Al-Masira.

Lider pokreta Ansar Alah Sajed Abdul-Malik al-Huti rekao je da nade Jevreja nisu opravdane nakon ubistva političkog lidera pokreta Hamas Ismaila Hanijea, a kako je rekao, njihove nade su takođe uzaludne nakon smrti Hasana Nasrale.

"Frontovi podrške nastaviće se i rasti uprkos naporima izraelskog neprijatelja, i nećemo izneveriti naša dva draga naroda u Libanu i Palestini", poručio je lider grupe Huti.

Širom centralnog Izraela juče su se oglasile sirene, a Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jedna raketa ispaljena iz Jemena, a da ih je oko 90 ispaljeno iz Libana u pravcu Izraela.

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je u Tel Avivu i okolnim gradovima, prenosi "Tajms of Izrael".

Većina napada libanske grupe Hezbolah bila je usmerena na severni Izrael, ali je više raketa dugog dometa ispaljeno i u pravcu Tel Aviva i Zapadne obale, navodi se u saopštenju.

Francuska je pozvala na hitan prekid izraelskih vazdušnih napada na Liban, a u saopštenju je takođe dodato da se ta zemlja protivi bilo kakvoj izraelskoj kopnenoj operaciji u Libanu.

U izjavi nakon razgovora sa privremenim premijerom Libana Nadžibom Mikatijem, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Noel Baro takođe je militantnu grupu Hezbolah i Iran da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla dodatno da destabilizuje region.

Amir Said Iravani, iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, pozvao je, kako javlja "Al Džazira", na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Izrael ubio Hasana Nasralaha koristeći bombe za razbijanje bunkera.

U pismu predsedniku saveta, Iravani je pozvao članove tog 15-članog tela da najoštrije osude izraelske "kukavičke akte agresije".

Amir Saeid Iravani, iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, pozvao je na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Izrael ubio Hasana Nasralu koristeći bombe za razbijanje bunkera.

U pismu predsedniku saveta, Iravani je pozvao članove tog 15-članog tela da najoštrije osude izraelske "kukavičke akte agresije".

Iravani je takođe "snažno" upozorio protiv "svakog napada na iranske diplomatske prostorije i predstavnike".

Razvoj situacije na Bliskom istoku pratite iz minuta u minut na blogu RT Balkan.

  • 29. sep 2024 • 09:35

    09:35

    Kina: Protivimo se svakom kršenju suvereniteta Libana

    Peking je nakon ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasrale izrazio duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na Bliskom Istoku i pozvao sve strane, posebno Izrael, da preduzmu hitne korake da smiri situaciju.

    "Kina se protivi akcijama koje narušavaju suverenitet i bezbednost Libana, kao i svim akcijama koje pogoršavaju podele i dovode do eskalacije u regionu", navodi se u objavi na sajtu ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

    U saopštenju se ističe da je "napetost između Libana i Izraela je posledica sukoba u Gazi".

    Najvažniji prioritet je sprovođenje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN, okončanje borbi u Gazi što je pre moguće i ozbiljno očuvanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku", dodaje se u saopštenju kineskog MSP.

  • 09:29

    Ej-Bi-Si: Izrael počeo kopnene operacije u Libanu

    Izraelske odbrambene snage su možda počele, ili će uskoro početi, male operacije preko granice sa Libanom kako bi zauzele obližnje položaje Hezbolaha, kažu za Ej-Bi-Si dva američka zvaničnika.

    Izveštaj navodi da se dešavaju mala "granična kretanja".

    Zvaničnici su naveli da izgleda da Izrael nije odlučio da li će pokrenuti potpunu kopnenu operaciju u Libanu, ali da će, ako se za to odluči operacija verovatno biti ograničenog obima.

image