Svet

Sestra Kim Džong Una poručila Americi: Ne potcenjujte upozorenja Rusije

Američka vojna pomoć Ukrajini vredna osam milijardi dolara predstavlja "neverovatnu grešku i suludi čin", rekla je Kim Jo Džong
Sestra Kim Džong Una poručila Americi: Ne potcenjujte upozorenja Rusije© Korea Summit Press Pool/Getty Images

Američka vojna pomoć Ukrajini vredna osam milijardi dolara predstavlja "neverovatnu grešku i suludi čin", saopštila je danas Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, i upozorila da se SAD i Zapad "poigravaju sa vatrom" u odnosima sa nuklearnom supersilom Rusijom.

Kim Jo Džong je ukazala da Vašington pogoršava sukob između Ukrajine i Rusije i celu Evropu vodi ka ivici nuklearnog rata, prenosi danas Rojters.

"SAD i Zapad ne bi trebalo da odbacuju niti da potcenjuju ozbiljno upozorenje Rusije", navodi se u saopštenju Kim Jo Džong koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

Kim je dovela u pitanje sposobnost SAD i Zapada da se bore sa posledicama "dok se bezobzirno poigravaju sa vatrom protiv Rusije, koja je nuklearna supersila".

Prilikom posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu, američki predsednik Džozef Bajden najavio je, naime, novu pomoć toj zemlji kako bi se Kijevu pomoglo u "samoodbrani". Za navodnu samoodbranu, predviđeno je i oružje dugog dometa, odnosno, oružje za udare duboko po ruskoj teritoriji.

Kim je u današnjem saopštenju ocenila da je pružanje pomoći Zelenskom u vojnim akcijama protiv Rusije "opasna i neodgovorna igra".

Kim, koja ima visoku funkciju u severnokorejskoj vladajućoj Radničkoj partiji, često izdaje saopštenja o stavu Pjongjanga o političkim i bezbednosnim pitanjima.

image