Hilari: Trampove glasače sam nazvala "šakom jada", ali je i to bilo previše ljubazno

Bivši državni sekretar SAD ne prestaje sa svojim obračunom sa republikancima

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji Trampov rival u trci za predsednika Amerike Hilari Klinton, ne samo da ne žali što je pristalice svog protivkandidata nazvala "šakom jada", već poručuje kako je i ta uvreda bila "previše ljubazna".

"Polovinu Trampovih pristalica sam 2016. godine slavno opisala kao šaku jada. Govorila sam o ljudima koji su privučeni njegovim rasizmom, seksizmom, homofobijom, ksenofobijom, islamofobijom. Ljudima za koje je njegova netrpeljivost samo osobina, a ne problem", piše Klintonova, a prenosi "Vašington post".

Nekadašnji demokratski kandidat priznaje da je njen komentar bio političko samoubistvo, iako je to ne sprečava da žali što američke birače koji glasaju za Trampa nije još žešće uvredila.

"Bio je to nesrećan izbor reči i loša politika, ali je takođe otkrilo važnu istinu. Pogledajte samo sve što se dogodilo u godinama nakon toga, od Šarlotsvila do 6. januara. Maske su pale i ako ništa drugo, 'šaka jada' je previše ljubazna reč za mržnju i nasilni ekstremizam koji smo videli od nekih Trampovih pristalica", navela je Klintonova.

Ona je navela kako je 2016. godine govorila i o drugoj polovini Trampovih pristalica, "ljudima koji osećaju da ih je vlada izneverila, da ih je ekonomija izneverila, o onima o kojima niko ne brine i koji samo očajnički žude za promenom".

"I, naglasila sam da su to  ljudi koje takođe moramo razumeti i saosećati sa njima. Empatija prema ljudima sa kojima se slažete je laka. Empatija za nekoga sa kim se duboko, strastveno ne slažete je teška, ali neophodna", navela je Klintonova priznajući da i nije nešto naročito empatična.

Da joj nedostaje razumevanja za političke protivnike možda najbolje pokazuje činjenica da teške reči na račun Trampa i njegovih pristalica dolaze u periodu nakon što je američki lider preživeo jedan i zamalo izbegao drugi atentat.

Hilari je samo dan nakon što je Donalda Trampa umalo ubio poremećeni levičar, u jednom televizijskom gostovanju opisala bivšeg predsednika kao "opasnog".

Zatim je naložila medijima da ne ublažavaju retoriku kada je Tramp u pitanju i da se "drže" narativa da je on "opasan demagog".

Nakon atentata, bivši američki predsednik ocenio je da upravo retorika Demokrata, a naročito Džozefa Bajdena i Kamale Haris navodi ljude da pucaju na njega.