Mediji: Ostin dobio ovlašćenje da pošalje dodatne snage na Bliski istok

Ministar odbrane Amerike razgovarao je o promenama u vojnom prisustvu i sa predsednikom Džozefom Bajdenom

SAD razmatraju povećanje vojnog prisustva na Bliskom istoku nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasrala, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na upućene izvore.

Prema rečima dvojice neimenovanih američkih zvaničnika, američka vojska je ministru odbrane Lojdu Ostinu predstavila opcije za prebacivanje dodatnih snaga u taj region. Ministar odbrane je kasnije navodno razgovarao o promenama i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i zvaničnicima nacionalne bezbednosti.

Nisu donete hitne odluke, ali Ostin ima ovlašćenje da pošalje dodatne snage, javlja ovaj medij.

Ranije ovog meseca, Pentagon je već počeo da pojača svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, jer su tenzije između Hezbolaha i Izraela bile u porastu. Trenutno se u regionu nalazi oko 40.000 američkih vojnika, uključujući preko desetina ratnih brodova.

Američki zvaničnici naveli su za En-Bi-Si da Pentagon smatra da su ove snage adekvatne za potencijalne izazove, ali da bi mogla da se izvrše prilagođavanja u protivvazdušnoj odbrani i drugim oblastima. SAD su takođe spremne da podrže hitnu evakuaciju američkih civila iz regiona ako bude potrebno.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je, nakon izraelskih udara na Bejrut, naredio Pentagonu da "proceni i po potrebi prilagodi položaj američkih snaga" na Bliskom istoku, saopštila je Bela kuća. On je takođe je naredio svom timu da obezbedi da američke ambasade u regionu preuzmu sve odgovarajuće mere zaštite".