Britanska organizacija za zaštitu ljudskih prava: Odmah obustaviti svu prodaju oružja Izraelu

Prezir Izraela prema volji međunarodne zajednice, kako su ga artikulisale UN, decenijama je evidentan u njihovom brutalnom i nezakonitom tretmanu palestinskog naroda, navode iz organizacije "Liberejšn"

Jedna od nasjtarijih britanskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv kolinijalizma "Liberejšn" osudila je izraelsko "žestoko kršenje suvereniteta i međunarodnog prava" u Libanu zbog tekućeg "bombardovanja gusto naseljenih civilnih oblasti Bejruta".

Kako se navodi u saopštenju, žestoko bombardovanje usledilo je nakon neselektivnih napada na libanske civile umetanjem eksploziva u elektronske komunikacione i radio uređaje, u kojima je ubijeno 37 i povređeno na hiljade ljudi. 

"Iako Izraelske odbrambene snage tvrde da trenutna kampanja bombardovanja podrazumeva precizne udare usmerene na vođstvo Hezbolaha, rušenje čitavih stambenih blokova u gusto naseljenim civilnim oblastima i stradanje civila, žena i dece u tom procesu, podvlači lažnost i ciničnost ove tvrdnje", smatra britanska organizacija.

Prezir Izraela prema volji međunarodne zajednice, kako su ga artikulisale UN, decenijama je evidentan u njihovom brutalnom i nezakonitom tretmanu palestinskog naroda i njihovog pravednog zahteva za nacionalno samoopredeljenje i potpuno suverenu sopstvenu državu, navodi "Liberejšn".

Iz humanitarne organizacije upozoravaju da bi najnovije eskalacije mogle da izazovu šire sukobe na Bliskom istoku i pozivaju britansku vladu da odmah obustave svu prodaju oružja Izraelu.