Slobodarska partija pobedila na parlamentarnim izborima u Austriji

FPO je ostvario dobar rezultat fokusirajući se na pitanja poput imigracije, inflacije i sukoba u Ukrajini

Izlazne ankete u Austriji pokazuju da je desničarska Slobodarska partija (FPO) odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Austriji sa 29,2 odsto glasova.

Anketa "Forsajta" za televiziju ORF pokazuje da je Narodna partija (OVP) završila na drugom mestu sa 26,3 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska partija (SPO) treća sa 20,5 odsto.

Liberalna partija NEOS osvojila je 9,1 odsto glasova, dok su Zeleni dobili podršku 8,7 odsto glasača.

Kako navodi "Juronjuz", FPO je ostvario dobar rezultat fokusirajući se na pitanja poput imigracije, inflacije i sukoba u Ukrajini.

FPO je primio čestitke od predstavnika mađarske vladajuće partije Fides, kao i od Alternative za Nemačku.

Slobodarska partija je u svom izbornom programu pozvala na "vraćanje nepozvanih stranaca" u zemlje porekla, stvaranje "homogenije" nacije kroz strogu kontrolu granica i suspenziju prava na azil kroz "zakon o vanrednim situacijama".

Šef poslaničkog kluba FPO u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus izjavio je da za tu partiju "Kosovo" nije država, kao i da su prava Srba tamo ugrožena.

FPO se zalaže za ukidanje sankcija protiv Rusije, a protive se slanju vojne pomoći Ukrajini.

Ta partija je osvojila najviše glasova i na izborima za Evropski parlament održanim početkom juna.

Lider FPO-a Herbert Kikl, koji se na čelu te partije nalazi od 2021, pre izbora je rekao da želi da bude novi austrijski kancelar. Nakon izborne pobede, on je rekao da je spreman za koalicione razgovore sa ostalim partijama.

Lider SPO-a Andreas Babler je odbacio mogućnost formiranje vlade sa Slobodarskom partijom, istakavši da želi da pregovara sa predstavnicima OVP-a.

OVP, međutim, nije odbacio mogućnost saradnje sa pobedničkom partijom. Ipak, lider narodnjaka i aktuelni austrijski kancelar Karl Nehamer je rekao da je za njegovu partiju neprihvatljivo da Kikl bude novi šef vlade.