Svet

Papa: Žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenstva u Belgiji zaslužuju veće nadoknade

Papa Francuska su tokom posete Belgiji pozvali i belgijski kralj Filip i premijer Aleksander de Kro da učini više da pomogne žrtvama zlostavljanja
Papa: Žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenstva u Belgiji zaslužuju veće nadoknade© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Papa Francisko rekao je danas žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je počinilo katoličko sveštenstvo u Belgiji da zaslužuju veću finansijsku nadoknadu, navodeći da su iznosi koji su im do sada dodeljeni "premali".

Papa je to rekao po povratku za Rim iz posete Belgiji, tokom koje su politički lideri te zemlje zatražili od njega da preduzme konkretnije akcije za rešavanje zlostavljanja u katoličkoj crkvi, da je crkva posvećena tome da pomogne onima koji su doživeli zlostavljanje, preneo je Rojters.

"Moramo se pobrinuti za one koji su zlostavljani i kazniti nasilnike", rekao je papa.

Prema njegovim rečima, iznosi nadoknade za žrtve zlostavljanja, koji su se kretali od 2.500 evra do 25.000 evra, u zavisnosti od težine zlostavljanja, nisu odgovarajući.

Papa Francuska su tokom posete Belgiji pozvali i belgijski kralj Filip i premijer Aleksander de Kro da učini više da pomogne žrtvama zlostavljanja.

Na dvočasovnom sastanku sa žrtvama seksualnog zlostavljanja u petak, papa je
takođe zamoljen da se razmotri pitanje finansijskih obeštećenja za žrtve.

"Nismo govorili o iznosima kao takvim, ali smo veoma jasno ukazali na činjenicu da je ono što je do sada postignuto i dobijeno potpuno nedovoljno", rekla je jedna od žena koje su doživele seksualno zlostavljanje katoličkog sveštenstva, a koje su prisustvovale sastanku koji je održan u vatikanskoj ambasadi u Briselu.

Žrtve zlostavljanja belgijskog sveštenstva dobile su novčana sredstva kao
kompenzaciju preko posredničkog tela koje je osnovala crkva nakon istrage iz 2010. godine tokom koje je otkriveno široko rasprostranjeno zlostavljanje koje je trajalo decenijama.

Arbitražni centar je usvojio ukupno 507 tužbi koje su podnele žrtve zlostavljanja i dodelio je ukupno tri miliona evra odštete.

Papa Francusko je kao svoj prioritet postavio rešavanje seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi i formirao prvu papsku komisiju koja se bavi tim pitanjem.

Takođe je instalirao globalni sistem za prijavu sumnji da postoji seksualno zlostavljanje koje sprovode katolički sveštenici.

image