Berbokova udarila na Trampa: Širi lažne vesti o Nemačkoj, interes nam je da održimo veze sa SAD

Berbok se 2023. u Teksasu sastala sa republikanskim guvernerom Gregom Abotom, bliskim Trampovim saveznikom, a takođe se susrela sa republikanskim članovima Kongresa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da republikanski kandidat na predstojećim izborima u SAD Donald Tramp širi "lažne vesti" o njenoj zemlji, ali je istovremeno najavila da će njena vlada održavati odnose sa Trampovom administracijom ukoliko osvoji drugi mandat u Beloj kući u novembru.

"Bili smo zaista pomalo zapanjeni što postoje lažne vesti, ne da kažem laži, o mojoj zemlji. Ali, očigledno je da imamo intenzivan interes da nastavimo ovaj odnos poverenja sa SAD", rekla je ona u intervjuu za "Blumberg TV" u Njujorku.

Berbokova se pozvala na izjavu bivšeg predsednika tokom debate sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris, u kojoj je rekao da je prelazak Nemačke na obnovljivu energiju propao i da je zemlja pribegla izgradnji "normalnih" elektrana.

"Sviđalo vam se to ili ne: nemački energetski sistem je u potpunosti operativan, sa više od 50 odsto obnovljivih izvora energije. I gasimo - ne gradimo - elektrane na ugalj i nuklearne elektrane. Ugalj će biti van mreže najkasnije do 2038. godine", objavilo je tada nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na platformi Iks.

Berbok se 2023. u Teksasu sastala sa republikanskim guvernerom Gregom Abotom, bliskim Trampovim saveznikom, a takođe se susrela sa republikanskim članovima Kongresa.

Tokom svog petodnevnog boravka u Njujorku prošle nedelje, gde je prisustvovala Generalnoj skupštini UN, Berbok se nije izjašnjavala o kandidatima na predstojećim izborima u SAD, navodi američka televizija.