Svet

UŽIVO IDF pokrenuo kopnenu ofanzivu? Libanska vojska se povukla s granice (VIDEO)

Vašington je obavešten da Izrael planira "ograničenu" ofanzivu na Liban

Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Izraelski mediji prenose da je u pitanju "ograničena" ofanziva na Liban.

Izrael je, takođe, obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji isti američki zvaničnik tvrdi da bi mogao da počne za nekoliko sati.

Nakon procene situacije, oblasti Metula, Misgav Am i Kfar Giladi na severu Izraela proglašene su zatvorenom vojnom zonom. Ulaz u ova područja je zabranjen, prenosi "Tajms ov Izrael".

Prethodno, Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, proiranska militantna grupa Hezbolah.

Mediji prenose da je jutros prvi put od 2006. izraelska vojska napala centar Bejruta.

  • 30. sep 2024 • 21:13

    21:13

    Libanski mediji: Izrael bombardovao selo kod granice

    Libanski mediji javljaju da je selo Vazani, u blizini granice, na udaru žestokih izraelskih napada.

    Izveštaji o bombardovanju pojavili su se dok se očekuje izraelska ofanziva na južni Liban.

  • 20:47

    Libanska vojska se povukla sa brojnih položaja na jugu zemlje

    Libanska vojska se povukla sa brojnih položaja na jugu zemlje u blizini granice sa Izraelom, javlja Rojters pozivajući se na lokalne stanovnike i izvore iz oružanih snaga.

    "Viđena je libanska vojska kako se povlači sa brojnih položaja na južnoj granici sa Izraelom", piše Rojters.

    Prema pisanju pojedinih Telegram kanala specijalizovanih za vojne teme, na delu položaja koje je napustila, libansku vojsku su zamenili borci Hezbolaha, međutim za sada nema zvanične potvrde ove informacije.

  • 20:19

    Izrael proglasio tri oblasti za "zatvorenu vojnu zonu": Artiljerija IDF-a granatira mesta u Libanu

    Nakon procene situacije, oblasti Metula, Misgav Am i Kfar Giladi na severu Izraela proglašene su zatvorenom vojnom zonom. Ulaz u ova područja je zabranjen, prenosi "Tajms of Izrael".

    Istovremeno, pojavile su se vesti da je izraelska artiljerija započela sa granatiranjem naselja El Vazani i El Hiam, dok se na stotine tenkova IDF raspoređuje radi napada na Liban.

  • 20:15

    Lazarini negira da je Abu el-Amin bio komandant Hamasa

    Generalni komesar palestinske agencije UN za izbeglice (UNRWA) Filipe Lazarini danas je negirao da zna da je njen zaposleni Fateh Šerif Abu el-Amin bio komandant Hamasa u Libanu i pozvao države širom sveta da se suprotstave izraelskima napadima na tu agenciju.

    Komandant palestinske militantne grupe Hamas u Libanu, Fateh Šerif, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu, saopštila je palestinska militantna grupa Hamas, preneo je Rojters.

    On je suspendovan sa posla u UNRWA u martu nakon optužbi u vezi sa njegovom politikom, rekao je Lazarini novinarima u Ženevi.

    "Nikad ranije nisam čuo reč komandant. Ono što vam je danas očigledno, juče nije bilo očigledno", istakao je Lazarini.

  • 20:12

    Borelj: Od suštinskog značaja da se izbegne dodatna vojna intervencija u Libanu

    Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da je od suštinskog značaja izbeći bilo kakve dodatne vojne intervencije u Libanu.

    "Svaka dalja vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i to se mora izbeći," izjavio je Borelj nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

    Izrael je danas upozorio Iran da "nigde na Bliskom Istoku nije izvan njegovog domašaja" i nagovestio mogućnost kopnene invazije na Liban nakon što je prošle nedelje ubio vođu Hezbolaha Hasana Nasralu, grupe koju podržava Teheran u predgrađu Bejruta.

  • 20:08

    Erdogan pozvao muslimanske zemlje da se udruže

    Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da preporuči upotrebu sile protiv Izraela, u skladu sa rezolucijom koju je donela 1950. godine, ako Savet bezbednosti UN ne uspe da zaustavi napade Izraela u Gazi i Libanu.

    On je pozvao muslimanske zemlje da preduzmu ekonomske, diplomatske i političke korake protiv Izraela kako bi ga pritisli da prihvati prekid vatre.

    Erdogan je dodao da će izraelski napadi biti usmereni i na njih ako ga uskoro ne zaustave.

  • 18:34

    Blinken: Nasrala bio "brutalni terorista"

    Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio "brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi".

    Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi "Ej-Bi-Si njuz".

    "Liban, region i čitav svet su bezbedniji bez njega", poručio je Blinken.

    Nasralah je ubijen u izraelskom vazdušnom udaru u južnom Bejrutu u petak, što je bio do sada najteži udarac za Hezbolah tokom gotovo godinu dana pograničnog konflikta sa Izraelom.

  • 18:24

    Izrael za nekoliko sati kreće na Liban?

    Izrael je obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji isti američki zvaničnik tvrdi da bi mogao da počne za nekoliko sati.

    On je, naime, izjavio danas za "Si-Bi-Es njuz" da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne za nekoliko sati.

    "U ovom trenutku, mogu reći da nema velikih kopnenih aktivnosti u Libanu", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga major David Baruh novinarima.

    Jedan od njegovih kolega, kapetan Ardam Itah, brzo je dodao da su sve opcije na stolu.

    Sličnu informaciju objavio je i Blumberg.

  • 18:22

    Galant: Uskoro počinje sledeća faza rata duž južne granice Libana

    Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.Uskoro počinje sledeća faza rata 

    Najmanje dva američka lista objavila su da su specijalne snage možda već izvršile kratke upade na libansku teritoriju, preneo je Rojters.

    "Sledeća faza u ratu protiv Hezbolaha će uskoro početi", rekao je Galant na sastanku šefova lokalnih saveta na severu Izraela, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

  • 14:09

    Britanci i Nemci pozvali svoje građane da se evakuišu iz Libana

    Vlade Velike Britanije i nemačke pozvale su svoje državljane, kao i zaposlene u ambasadama u Libanu, da napuste tu državu.

    Kako je rekao portparol britanskog premijera Kira Starmera, britanska vlada trenutno se fokusira na obezbeđivanje dodatnih kapaciteta na komercijalnim letovima kako bi Liban napustili svi oni koji to žele.

    Više pročitajte OVDE.

    Nemačka je, sa druge strane, već evakuisala osoblje svoje ambasade iz Libana, koje nije bilo neophodno, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi.

    Saopštili su da će dati podršku svima koji žele da napuste tu zemlju.

image