IDF pokrenuo kopnenu ofanzivu? Libanska vojska se povukla s granice (VIDEO)

Vašington je obavešten da Izrael planira "ograničenu" ofanzivu na Liban

Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Izraelski mediji prenose da je u pitanju "ograničena" ofanziva na Liban.

Izrael je već počeo izviđačke operacije u Libanu, rekao je za En-Bi-Si njuz neimenovani američki zvaničnik. U "malim kopnenim misijama" učestvuju specijalne snage IDF-a, dodao je zvaničnik.

Izrael je, takođe, obavestio SAD da namerava da pokrene ograničenu  kopnenu operaciju u Libanu, za koju isti američki zvaničnik tvrdi da bi mogao da počne za nekoliko sati.

Nakon procene situacije, oblasti Metula, Misgav Am i Kfar Giladi na severu Izraela proglašene su zatvorenom vojnom zonom. Ulaz u ova područja je zabranjen, prenosi "Tajms ov Izrael".

U međuvremenu, sa terena stižu oprečne informacije. Dok "Tajms ov Izrael" navodi da nije tačno da je kopnena operacija počela, izveštač "Al Džazire" koji je danima na jugu Libana javlja da se u tom području čuje teška artiljerija.

Prethodno, Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, proiranska militantna grupa Hezbolah.

Mediji prenose da je jutros prvi put od 2006. izraelska vojska napala centar Bejruta.

30. sep 2024 • 22:04

"Tajms ov Izrael": Netačne informacije da je izraelska ofanziva krenula

Portal "Tajms ov Izrael" demantovao je izveštaje više medija da je izraelska kopnena ofanziva protiv Hezbolaha u Libanu krenula.

Sa druge strane, dopisnik "Al Džazire" koji je danima na terenu na jugu Libana, javlja da se proteklih sat vremena čuje intenzivna artiljerija.

"Sputnjikov" izvor iz Libana, pak navodi da "još nema pomeranja na granici".

En-Bi-Si njuz: Izrael počeo izviđačke operacije u Libanu

Izrael je već počeo izviđačke operacije u Libanu, rekao je za En-Bi-Si njuz neimenovani američki zvaničnik. U "malim kopnenim misijama" učestvuju specijalne snage IDF-a, dodao je zvaničnik.

Izrael je takođe, navodno, rasporedio pet brigada na granicu, ali se ne očekuje da će sve preći u Liban, dodao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, plan je da operacija bude ograničena u trajanju i obimu, ciljajući na zalihe i oružje Hezbolaha, uključujući podzemne objekte.

Izrael je planirao veću invaziju, ali je odustao od toga posle konsultacija sa SAD.

UNIFIL: Izraelski napadi sprečavaju patroliranje mirovnih snaga UN u Libanu

Mirovne snage Ujedinjenih nacija iz Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) nisu bile u mogućnosti da sprovedu patrole zbog intenziteta izraelskih napada, rekao je portparol UN.

"Naše UNIFIL Plave kacige ostaju na položaju u zoni odgovornosti misije, dok intenzitet borbi onemogućuje njihovo kretanje i sposobnost da preduzmu svoje zadatke", rekao je portparol generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša.

Inače, Privremene snagama UN u Libanu broje otprilike 10.000 pripadnika.

UNIFIL je prisutan u Libanu od 1978. godine, kada ga je uspostavilo Veće sigurnosti UN-a.

Hezbolah gađao izraelske položaje na Golanskoj visoravni

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da su ispalili rakete na izraelske vojne položaje na okupiranoj Golanskoj visoravni, javlja "Al Džazira".

Grupa je saopštila da je takođe ispalila krstareću raketu dugog dometa na kibuc Kfar Giladi, kao i da su gađali naselje u severnom Izraelu sa "salvom raketa".

Izrael zvanično ćuti o ofanzivi, političar na Iksu šalje molitve vojnicima

Izrael zvanično, za sada, odbija da komentariše kopnenu ofanzivu na Liban, ali je visoki zvaničnik na Iksu poslao molitve za borce IDF-a.

Post lidera stranke Šas, Arije Derija, je možda najbliže "potvrdi" kopnene operacije protiv Hezbolaha u Libanu.

Deri, koji je učestvovao u radu ratnog kabineta, postavio je na Iksu molitvu da se zaštite trupe koje deluju "od granice Libana do pustinje Egipta", da IDF porazi neprijatelje i pobedi.

Član Dume: Izrael lukavo uvlači SAD u rat

Izrael želi da uvuče SAD u veliki rat, rekao je za RIA Novosti, član Komiteta za bezbednost Dume Adalbi Šhagošev.

"Izrael sada koordiniše kopnenu operaciju u Libanu sa Vašingtonom. Ako operacija bude odobrena, SAD će preneti rat na svoju teritoriju u vidu terorističkih napada, kao što je bio slučaj na početku veka. Izrael je povukao lukav politički potez da uvuče Sjedinjene Države u veliki rat", kaže Šhagošev.

Libanski mediji: Izrael bombardovao selo kod granice

Libanski mediji javljaju da je selo Vazani, u blizini granice, na udaru žestokih izraelskih napada.

Izveštaji o bombardovanju pojavili su se dok se očekuje izraelska ofanziva na južni Liban.

Libanska vojska se povukla sa brojnih položaja na jugu zemlje

Libanska vojska se povukla sa brojnih položaja na jugu zemlje u blizini granice sa Izraelom, javlja Rojters pozivajući se na lokalne stanovnike i izvore iz oružanih snaga.

"Viđena je libanska vojska kako se povlači sa brojnih položaja na južnoj granici sa Izraelom", piše Rojters.

Prema pisanju pojedinih Telegram kanala specijalizovanih za vojne teme, na delu položaja koje je napustila, libansku vojsku su zamenili borci Hezbolaha, međutim za sada nema zvanične potvrde ove informacije.

Izrael proglasio tri oblasti za "zatvorenu vojnu zonu": Artiljerija IDF-a granatira mesta u Libanu

Nakon procene situacije, oblasti Metula, Misgav Am i Kfar Giladi na severu Izraela proglašene su zatvorenom vojnom zonom. Ulaz u ova područja je zabranjen, prenosi "Tajms of Izrael".

Istovremeno, pojavile su se vesti da je izraelska artiljerija započela sa granatiranjem naselja El Vazani i El Hiam, dok se na stotine tenkova IDF raspoređuje radi napada na Liban.

Lazarini negira da je Abu el-Amin bio komandant Hamasa

Generalni komesar palestinske agencije UN za izbeglice (UNRWA) Filipe Lazarini danas je negirao da zna da je njen zaposleni Fateh Šerif Abu el-Amin bio komandant Hamasa u Libanu i pozvao države širom sveta da se suprotstave izraelskima napadima na tu agenciju.

Komandant palestinske militantne grupe Hamas u Libanu, Fateh Šerif, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu, saopštila je palestinska militantna grupa Hamas, preneo je Rojters.

On je suspendovan sa posla u UNRWA u martu nakon optužbi u vezi sa njegovom politikom, rekao je Lazarini novinarima u Ženevi.

"Nikad ranije nisam čuo reč komandant. Ono što vam je danas očigledno, juče nije bilo očigledno", istakao je Lazarini.

Borelj: Od suštinskog značaja da se izbegne dodatna vojna intervencija u Libanu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da je od suštinskog značaja izbeći bilo kakve dodatne vojne intervencije u Libanu.

"Svaka dalja vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i to se mora izbeći," izjavio je Borelj nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

Izrael je danas upozorio Iran da "nigde na Bliskom Istoku nije izvan njegovog domašaja" i nagovestio mogućnost kopnene invazije na Liban nakon što je prošle nedelje ubio vođu Hezbolaha Hasana Nasralu, grupe koju podržava Teheran u predgrađu Bejruta.

Erdogan pozvao muslimanske zemlje da se udruže

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da preporuči upotrebu sile protiv Izraela, u skladu sa rezolucijom koju je donela 1950. godine, ako Savet bezbednosti UN ne uspe da zaustavi napade Izraela u Gazi i Libanu.

On je pozvao muslimanske zemlje da preduzmu ekonomske, diplomatske i političke korake protiv Izraela kako bi ga pritisli da prihvati prekid vatre.

Erdogan je dodao da će izraelski napadi biti usmereni i na njih ako ga uskoro ne zaustave.

Blinken: Nasrala bio "brutalni terorista"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio "brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi".

Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi "Ej-Bi-Si njuz".

"Liban, region i čitav svet su bezbedniji bez njega", poručio je Blinken.

Nasralah je ubijen u izraelskom vazdušnom udaru u južnom Bejrutu u petak, što je bio do sada najteži udarac za Hezbolah tokom gotovo godinu dana pograničnog konflikta sa Izraelom.

Izrael za nekoliko sati kreće na Liban?

Izrael je obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji isti američki zvaničnik tvrdi da bi mogao da počne za nekoliko sati.

On je, naime, izjavio danas za "Si-Bi-Es njuz" da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne za nekoliko sati.

"U ovom trenutku, mogu reći da nema velikih kopnenih aktivnosti u Libanu", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga major David Baruh novinarima.

Jedan od njegovih kolega, kapetan Ardam Itah, brzo je dodao da su sve opcije na stolu.

Sličnu informaciju objavio je i Blumberg.

Galant: Uskoro počinje sledeća faza rata duž južne granice Libana

Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.Uskoro počinje sledeća faza rata 

Najmanje dva američka lista objavila su da su specijalne snage možda već izvršile kratke upade na libansku teritoriju, preneo je Rojters.

"Sledeća faza u ratu protiv Hezbolaha će uskoro početi", rekao je Galant na sastanku šefova lokalnih saveta na severu Izraela, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Britanci i Nemci pozvali svoje građane da se evakuišu iz Libana

Vlade Velike Britanije i nemačke pozvale su svoje državljane, kao i zaposlene u ambasadama u Libanu, da napuste tu državu.

Kako je rekao portparol britanskog premijera Kira Starmera, britanska vlada trenutno se fokusira na obezbeđivanje dodatnih kapaciteta na komercijalnim letovima kako bi Liban napustili svi oni koji to žele.

Više pročitajte OVDE.

Nemačka je, sa druge strane, već evakuisala osoblje svoje ambasade iz Libana, koje nije bilo neophodno, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi.

Saopštili su da će dati podršku svima koji žele da napuste tu zemlju.

Mikati: Vlada Libana spremna da potpunosti sprovede mirovnu rezoluciju UN

Libanska vlada je spremna da u potpunosti sprovede rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) koja ima za cilj da u okviru sporazuma o prekidu rata s Izraelom okonča oružano prisustvo Hezbolaha južno od reke Litani, izjavio je libanski premijer u tehničkom mandatu Nadžib Mikati.

Mikati je rekao da je Liban spreman da u potpunosti implementira Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1701 i da rasporedi vojsku južno od reke Litani koja se nalazi oko 30 kilometara od južne granice Libana, prenosi Rojters.

Mikati je takođe rekao da su on i predsedavajući parlamenta Nabih Beri saglasni da će izbor novog predsednika i prekid skoro dvogodišnje praznine na toj funkciji, biti moguć samo nakon što se uspostavi prekid vatre.

Galant pripadnicima izraelskih kopnenih trupa: Upotrebićemo sve, uključujući i vas

Ministar odbrane Izraela Joav Galant jasno je nagovestio da se Izrael sprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, izveštava "Tajms of Izrael".

"Uklanjanje Nasrale je veoma važan korak, ali to nije sve. Iskoristićemo sve mogućnosti koje imamo", rekao je Galant vojnicima 188. oklopne i pešadijske brigade Golani na severu Izraela.

On je dodao da ako neko sa druge strane ne razume šta te sposobnosti znače, kako je naveo, to su sve sposobnosti.

"I vi ste deo ovog napora. Verujemo da ćete biti u stanju da postignete bilo šta", dodaje on obraćajući se pripadnicima izraelskih kopnenih trupa.

Hezbolah: Nastavljamo borbu, spremni smo za kopnenu invaziju

Izrael vrši masakr nad civilima u Libanu uz punu podršku SAD, ali nastavićemo da se borimo i pobeda će biti naša, rekao je u obraćanju zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem.

Ovo je prvo obraćanje visokog zvaničnika ovog pokreta nakon ubistva lidera libanske militantne grupe Hasana Nasrale.

Kasem je istakao da je Hezbolah spreman za moguću kopnenu operaciju izraelskih trupa.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Izraelska vojska se oglasila o ubistvu vođe Hamasa u Libanu

Izraelska vojska (IDF) izdala je saopštenje o ubistvu Fataha Šarifa Abu al-Amina, vođe Hamasa u Libanu, za koga je ta organizacija ranije rekla da je ubijen u vazdušnom napadu.

"Tokom noći, zajedničkom aktivnošću IDF i Izraelske obaveštajne službe (ISA), izraelske vazdušne snage eliminisale su teroristu Fataha Šarifa, šefa libanskog ogranka terorističke organizacije Hamas. Šarif je bio odgovoran za koordinaciju Hamasovih terorističkih aktivnosti u Libanu sa operativcima Hezbolaha. On je takođe bio odgovoran za Hamasove napore u Libanu da regrutuje operativce i nabavi oružje", navodi se u saopštenju, a prenosi "Gardijan".

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) potvrdila je da je Fateh Šarif bio njihov zaposleni, ali da je poslednjih meseci bio pod istragom zbog svojih političkih aktivnosti, prenosi "Tajms of Izrael". 

Borelj zakazao hitan sastanak: Ministri EU raspravljaju o eskalaciji u Libanu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sazvao je za večeras hitan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije o odgovoru EU na najnoviju eskalaciju situacije u Libanu, rekao je portparol EU Peter Stano.

"U svetlu pogoršanja situacije, visoki predstavnik je za večeras sazvao vanredni sastanak ministara spojnih poslova putem video-konferencije kako bi razgovarali o situaciji u Libanu", rekao je Stano, prenosi agencija RIA Novosti.

Opširnije pročitajte OVDE.

Sirijski mediji: Eksplozije na periferiji Damaska, dejstvovala PVO

Sirijski mediji prenose da se na periferiji prestonice Damaska čuju eksplozije, kao i da se najverovatnije radi o dejstvu protivvazdušne odbrane.

Provladin radio Šam FM izvestio je da je PVO angažovana protiv neprijateljske mete, najverovatnije drona, prenosi "Tajms of Izrael". 

Iran upozorio da neće ostaviti bez odgovora "kriminalne postupke Izraela"

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je danas da ta zemlja neće ostaviti bez odgovora "kriminalne" postupke Izraela.

"Iran neće ostaviti nijedan od kriminalnih akata Izraela bez odgovora", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na današnjoj konferenciji za novinare i precizirao da se to odnosi na likvidacije vođe Hezbolaha Sajeda Nasralaha i zamenika komandanta Revolucionarne garde Irana Abasa Nilforušana u Libanu, prenosi Rojters.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan osudio je izraelske napade na regionalne saveznike Teherana uz upozorenje da takve akcije neće ostati bez odgovora.

Pezeškijan je rekao da Iran mora da podrži Liban nakon što je Izrael napao tu zemlju, javili su iranski državni mediji, prenela je ranije britanska agencija.

Si-En-En navodi da je neimenovani američki zvaničnik rekao da je Bajdenova administracija zabrinuta da bi Iran mogao da napade Izrael nakon ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha.

UNHCR: Više od 100.000 ljudi iz Libana prešlo u Siriju

Više od 100.000 ljudi prešlo je u Siriju iz Libana otkako je sukob između izraelskih snaga i libanske grupe Hezbolah eskalirao ovog meseca, saopštio je danas visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Među izbeglicama ima i libanskih i sirijskih državljama, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

UNHCR pruža pomoć izbeglicama koje pristižu na četiri granična prelaza, dodao je on.

"Fajnenšel tajms": Izraelski obaveštajci godinama prikupljaju obaveštajne podatke o Hezbolahu

Izrael godinama prikuplja obaveštajne podatke o Hezbolahu, koje je mogao da iskoristi poslednjih nedelja, piše "Fajnenšel tajms".

"Tokom godina, izraelska obaveštajna služba je uspela da sakupi bazu podataka o ciljevima tako obimnu da su u prva tri dana izraelski ratni avioni pokušali da pogode najmanje 3.000 ciljeva za koje se veruje da su povezani sa Hezbolahom", navodi se.

Američki zvaničnik: SAD rade s Izraelom na odbrani od Irana

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zabrinuta je da se planira napad iz Irana nakon što je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i radi sa Izraelom na odbrani, rekao je neimenovani američki zvaničnik, a prenosi S-En-En.

Američki zvaničnik je odbio da kaže kakav se napad očekuje od Irana niti da precizira poteze američke vojske.

Pentagon je u saopštenju u nedelju uveče saopštio da "ako Iran, njegovi partneri ili njegovi zastupnici iskoriste ovaj trenutak da ciljaju američko osoblje ili interese SAD u regionu, Sjedinjene Države će preduzeti sve neophodne mere da brane naš narod".

SAD su predvodile multinacionalnu odbranu Izraela sredinom aprila kada je Iran lansirao preko 300 dronova i projektila na Izrael kao odgovor na izraelsko bombardovanje visokih oficira Iranske revolucionarne garde u Siriji.

Posledice bombardovanja Bejruta

Izraelska vojska pogodila je stambenu zgradu u oblasti Al-Kola u Bejrutu.

Više od 100 ljudi ubijeno je u nedelju u izraelskim udarima na Liban, piše Rojters, pozivajući se na libansko Ministarstvo zdravlja.

Hamas saopštio da je u udaru IDF poginuo lider te grupe u Libanu Šerif Abu el-Amin

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je lider te grupe u Libanu Fateh Šerif Abu el-Amin poginuo u izraelskom napadu na jugu Libana.

U saopštenju Hamasa se dodaje da je u tom napadu poginulo i nekoliko članova el-Aminove porodice, prenosi Tanjug izveštaj portala "Tajms of Izrael".

"Fateh Šerif Abu el-Amin, vođa Hamasa u Libanu i član rukovodstva pokreta u inostranstvu poginuo je u izraelskom napadu na njegovu kuću u kampu Al-Bas u južnom Libanu", navedeno je u saopštenju Hamasa.

Zvanična libanska nacionalna novinska agencija javila je da je došlo do vazdušnog napada blizu južnog grada Tira.

Trojica vođa palestinske militante grupe ubijena u bombardovanju Bejruta

Palestinska militantna grupa Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) saopštila je da su trojica njenih vođa ubijena u izraelskom napadu na centar Bejruta rano u ponedeljak.

To je bio prvi put da je izraelska vojska napala centar glavnog grada Libana od 2006. godine, prenosi "Gardijan".

Narodni front za oslobođenje Palestine, koji učestvuje u borbi protiv Izraela, saopštio je da su tri visoka pripadnika grupe ubijena u napadu u Bejrutu, a prvi snimci sa mesta događaja pokazuju da su dva sprata stambene zgrade potpuno razorena.