Svet

Municija za Ukrajinu pomaže američku ekonomiju: Kako je procvetao Skranton

"Dženeral dajnamiks", koji vodi 116 godina staru fabriku municije "Skranton armi", otvorio je više od 200 radnih mesta u ovom regionu od 2022, a proizvodnja artiljerije se više nego udvostručila
Municija za Ukrajinu pomaže američku ekonomiju: Kako je procvetao Skranton© Tanjug/AP Photo/Ted Shaffrey

Pre nego što artiljerijske granate stignu do ukrajinskih trupa na prvim linijama fronta u sukobu sa Rusijom, one su ekonomska blagodat za severoistočnu Pensilvaniju, piše "Vašington post".

Otkako je započeo sukob u Ukrajini, savezna vlada je izdvojila skoro 175 milijardi dolara hitne pomoći. Ali veliki deo tog novca ostaje u Sjedinjenim Državama: u pogonima poput vojne fabrike u Skrantonu, koja proizvodi 155-milimetarsku artiljerijsku municiju, i drugih u Alabami, koja proizvodi oklopne transportere, i Teksasu, gde se grade prenosni artiljerijski raketni sistemi, piše "Vašington post" u reportaži iz Skrantona.

"Dženeral dajnamiks", koji vodi 116 godina staru fabriku municije "Skranton armi", otvorio je više od 200 radnih mesta u ovom regionu od 2022, kada je počela ruska Specijalna vojna operacija. Proizvodnja artiljerije se više nego udvostručila, a postrojenja "Dženeral dajnamiksa" u regionu prave više od trećine municije od 155 milimetara koje Sjedinjene Države nameravaju da pošalju na prve linije svakog meseca.

"Genteks", vojno preduzeće u obližnjem Karbondejlu, Pensilvanija, povećao je broj zaposlenih za 10 odsto tokom prošle godine, kažu zvaničnici. Nemačka kompanija za staklo "Šot", koja proizvodi visokotehnološke optičke proizvode za civilnu i vojnu upotrebu u Durijeu, Pensilvanija, otvorila je desetine radnih mesta u poslednjih pet godina.

Ti poslovi pomažu da se preokrene ekonomski pad ove oblasti.

Decenijama nakon što su rudnici uglja i tekstilni kombinati zatvoreni, stopa nezaposlenosti ovde je bila najmanje dva procentna poena viša od nacionalnog proseka, rekao je profesor na Univerzitetu Skranton Satjadžit ​​Goš  koji proučava regionalnu ekonomiju.

Sada je to često bolje od nacionalnog proseka.

Municija napravljena u Skrantonu idu u Ajovu, gde se puni eksplozivima i upaljačima, pre nego što bude spremna za Ukrajinu ili saveznike iz NATO-a.

Kongres je odobrio 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini 2024. Od 25,7 milijardi dolara namenjenih za kupovinu vojne opreme, sedam milijardi dolara ide za povećanje proizvodnje municije u SAD.

Navodi se da se iz redova republikanaca često mogu čuti kritike na račun izdvajanja za Ukrajinu za vojnu pomoć iz američkog budžeta i podseća da je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson zahtevao da Vladimir Zelenski otpusti ambasadora Ukrajine u Vašingtonu nakon što je prošle nedelje posetio fabriku Skranton da se zahvali radnicima proizvodne linije. Džonson je to video kao stranačku kampanju demokrata. 

S druge strane, kako se napominje, Bajden i republikanski lider u Senatu Mič Mekonel ističu da je potrošnja za odbranu Ukrajine u bezbednosnom i ekonomskom interesu Sjedinjenih Država.

Severoistočna Pensilvanija se nada da će dokazati premisu da je pomoć Ukrajini jednako važna i lokalnim ekonomijama koje proizvode materijal (za front), rekla je gradonačelnica Skrantona Pejdž Gebhard Koneti, demokrata izabrana 2019.

Otvaranje radnih mesta privlači ljude u Skranton, grad od oko 77.000 ljudi.

Znaci ekonomskog preokreta u gradu su, međutim, pomešani. Da li su nenaseljeni maloprodajni prostori u srcu Skrantona - u novoimenovanoj Bajdenovoj ulici - znaci zdravog odliva ili previsokih troškova vođenja biznisa?

Neki od poslova koji su zamenili one u davno nestalim rudnicima i fabrikama ne obezbeđuju platu dovoljnu da pokrije sve troškove života, kažu lokalni stanovnici.

Odbrambena industrija je već generacijama glavni deo privrede Skrantona. Fabrika municije počela je kao objekat za izgradnju i održavanje vozova 1908. godine i bila je jedan od najvećih poslodavaca u Skrantonu — tada mnogo većem gradu sa više od 100.000 ljudi. Vojska ga je 1953. pretvorila u fabriku.

"Genteks" je počeo kao proizvođač svile u Njujorku 1890-ih, a zatim se preselio u Karbondejl nakon požara i počeo da pravi vojne padobrane, zatim šlemove tokom svetskih ratova. Neke od prvih zaposlenih bile su supruge rudara.

Vojska je uložila skoro 420 miliona dolara u modernizaciju fabrike municije. Prilikom nedavne posete, tehničari su zamenili decenijama stare proizvodne linije bržim, tišim, energetski efikasnim mašinama.

Za Bajdena, koji je živeo u Skrantonu do svoje desete godine, odbrambena industrija je dobra za Ukrajinu, ali je i melem za dugo ekonomsko propadanje.

"Zamislite šta bi se desilo kada bi se ta fabrika u Skrantonu zatvorila, ili bilo gde širom zemlje, kada škola nema dovoljno sredstava, kada nejednakost postaje sve veća i veća", rekao je predsednik tokom govora u toj oblasti u aprilu.

image