Svet

Iz Libana za RT Balkan: Hezbolah će tek udariti na Izrael

Nakon sahrane Hasana Nasrale, Hezbolah će gađati sve izraelske gradove, jer Tel Aviv mora da odgovara zato što bombarduje i ubija civile, ocenjuje predsednik Libanskog komiteta za mir i solidarnost Žamilj Muhamed Safija
Iz Libana za RT Balkan: Hezbolah će tek udariti na IzraelGetty © Fadel Itani/NurPhoto

Nakon ubistva dugogodišnjeg lidera Hezbolaha Hasana Nasrale situacija u Libanu je veoma opasna, ali bez obzira na gubitak bilo kog lidera, vojnog ili političkog, Hezbolah ima alternativu, kaže za RT Balkan predsednik Libanskog komiteta za mir i solidarnost, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta za solidarnost sa palestinskim narodom Žamilj Muhamed Safija.

Naime, nakon ubistva dugogodišnjeg lidera Hezbolaha Hasana Nasrale Liban, Iran i Izrael se nalaze na raskrsnici, a čitav Bliski istok mogao bi da zapadne u stanje haosa. Nasralino ubistvo predstavlja kulminaciju najnovijeg sukoba Izraela i Hezbolaha, koji tinja od kada je ta libanska militantna grupa započela sa udarima na sever Izraela u odgovoru na izbijanje rata u Gazi početkom prošle godine.

Kako navodi naš sagovornik, Izrael nastavlja da bombarduje stambene zgrade u Bejrutu, na jugu i drugim oblastima pod izgovorom da je tu skriveno oružje Hezbolaha, što uopšte nije tačno.

"Nema sumnje da lider svake partije ima pre svega moralni uticaj na samu partiju i njene pristalice, ali Hezbolah ima svoju vojnu, materijalnu i logističku instituciju, a odluka uvek ostaje na Savetu Šure. Hasan Nasrala nije prvi koji je stradao u borbi i neće biti poslednji", ocenjuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Hezbolah ima svoje "terenske" komandante i dobija naređenja od zajedničkog političkog i vojnog vrha.

Žamilj Muhamed Safija ističe da je "Hasan Nasrala bio izvanredna, smirena i inteligentna osoba, koja je odlično vodila svoje ljude, kao i da veruje da će onaj ko ga bude nasledio biti mnogo čvršći u donošenju odluka".

On ocenjuje da će Nasralu najverovatnije zameniti Hašem Safi el Din, šef Političkog saveta Hezbolaha, koji je mlad i ekstremniji.

"Izrael kao i ceo svet su zaboravili da je moć Hezbolaha i dalje jaka i kontrolisana, a Izrael i svi oni koji ga podržavaju, videće stvari koje će ih iznenaditi. Hezbolah nije partija ličnosti, već organizacije", dodaje naš sagovornik.

Kako dodaje, Izrael napada Liban uz podršku Amerike i Velike Britanije, a prema njegovim rečima, ta akcija je "kukavička".

"Izrael ne može da živi u prisustvu Islamskog otpora i želi da ga uništi, ali teško da će ga tim metodama potpuno iskoreniti. Može samo da ga uništava i ubija, kao što se desilo u Pojasu Gaze. Verujem da će se za nekoliko dana situacija u Hezbolahu promeniti, jer je Izrael prekršio sve crvene linije i pravila ratovanja u Libanu", naglašava libanski političar.

On ocenjuje da će nakon sahrane Hasana Nasrale, Hezbolah doneti važnu odluku da gađa sve izraelske gradove raznim vrstama projektila, jer Izrael mora da odgovara zato što bombarduje i ubija civile.

"Ako se rat proširi na druge zemlje u regionu, naša borba će biti do kraja. Na kraju, SAD su te koje lažu, jer uprkos svim njihovim izjavama, podržavaju i odlučuju o svemu. U Gazi se već oko godinu dana vodi rat između četvrte najmoćnije izraelske armije na svetu, a Gaza je pod opsadom. Otpor u Libanu je jači, njegovo kretanje je šire i ima značajne zalihe oružja i projektila.

image