Džonson se žali na Makrona: Hteo je da me kazni zbog Bregzita

U svojim memoarima, koji će biti objavljeni 10. oktobra, piše da je Makron izgleda bio spreman da zatvori oči pred bandama koje krijumčare migrante preko Lamanša

Predsednik Francuske Emanuel Makron je pokušao da natera Veliku Britaniju da pati zbog Bregzita, navodi bivši premijer te zemlje Boris Džonson u svojoj novoj knjizi.

U memoarima, koji će biti objavljeni 10. oktobra, piše da je Makron izgleda bio spreman da zatvori oči pred bandama koje krijumčare migrante preko Lamanša i tvrdi da francuski lider vidi Bregzit kao "užasnu uvredu prema EU i njegovom pogledu na svet".

"U najmanju ruku činilo mi se mogućim da koristi problem... i da je diskretno dopustio dovoljno velikom broju migranata da pređu Lamanš kako bi izludeo Britance i potkopao jedno od najvažnijih pitanja Bregzita - vraćanje kontrole nad našim granicama", piše Boris Džonson.

Džonsonova nova knjiga, čije delove objavljuje "Dejli mejl", opisuje njegov krhki odnos sa Makronom, koji je Bregzit video kao "užasni prezir prema EU i njegovom pogledu na svet".

Uprkos naporima da ga pridobije, Džonson kaže da je postalo jasno da je "zaista to mislio kada je rekao da Britanija mora biti kažnjena zbog Bregzita".

Džonson u svojim memoarima takođe piše da je tadašnji premijer Dejvid Kameron pokušao strategijom štapa i šargarepe da ga spreči da podrži Bregzit.